Бюджет 2010 - малка постна пица, според Дянков

Бюджет без цифри и илюстриран с кутии пици представи финансовият министър Симеон Дянков на брифинг в МС. Цифровото изражение на Бюджет 2010 министърът ще представи утре. Журналистите останаха изненадани, когато Дянков влезе в Гранитна зала с 2 кутии пици, които всъщност спроед него най-добре обясняват бюджети 2009 и 2010. Голямата кутия се оказа празна, без пица, това е състоянието на бюджет 2009 - празна кутия - празен бюджет - заради дефицита. В малката кутия имаше пица, макар и по думите на финансовия министър, тя да е"малка и постна". Както вече е известно, бюджет 2010 е балансиран.

"Самият балансиран бюджет е стимул за икономиката", така Симеон Дянков отговори на въпрос как ще се стимулира икономиката с параметрите, заложени в бюджета за следващата година. Намаляват се и осигуровките, което според финансит номер 1 също ще стимулира бизнеса. Съкратената администрация също. Капиталовите разходи са по-малко в бюджета за следващата година, стана ясно още. "Бюджетът е такъв, каквито са приходите", каза още Симеон Дянков.

"Аз искам да имам честен бюджет", допълни той. Според него хората трябва да знаят с какви пари разполага държавата и какво могат да очакват. Ако някой има добра идея, как в държаваната хазна да дойдат повече пари, финансовият министър заяви, че е склонен да обсъди предложенията. Той обаче обеща "добри изненади в скоро време".

Дянков изтъкна, че колегите му от другите министерства са проявили разбиране около средствата, предвидени за техните ведомства. "Парите не са по клоните", подчерта Симеон Дянков.  В бюджета за следващата година е предвиден дефицит, макар и под 1% от Брутния вътрешен продукт. Това се дължи на вноската, която страната ни трябва да плати заради членството си в ЕС, която е в размер на 779 млн. лв. Kато цяло проектозаконът за бюджета предвижда приходи от 26.3 млрд. лв., а разходите ще са с 460 милиона лева повече.

Сред основите предположения на документа са спад на икономиката със 2%, курс на долара от 1.45 лв. и инфлация от 2.2%. Чуждите инвестиции, които се сринаха от 6.5 млрд. 3 млрд. лв., догодина се очаква да бъдат малко повече 3.3 млрд.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?