71

Бум в търсенето на цветя: 340 000 българи празнуват в неделя

Търговците на цветя се готвят за голям урожай преди утрешния голям християнски празник Цветница, пише „Телеграф“.

Над 340 000 българи, от които около 220 000 жени, празнуват имен ден, което увеличава търсенето на китките.

„Много хора купуват и така, без повод, за празника, за да им е цветно и хубаво в домовете“, разказа Иван Пандов с 20-годишна практика на пазара на цветя в София.

В момента най-търсените цветя са божури, фрезии, лалета и вечните рози. И докато розите се намират между 3 и 5 лв. бройката, тъй като предлагането им е голямо, истински бум има с цената на божурите.

„Сезонът е такъв, че още ги няма много, а хората много ги търсят. Всеки пита за тях. Имаме, но цената е още висока“, признава Пандов.

На най-евтиния пазар за цветя в София, този на бул. „Димитър Петков“, тъмночервените и розови божури вървят по 5-6 лв. бройката, но има и по-качествени изключения на цена от 8 лв.

Фрезиите са по 20 лв., но за 10 броя. Има и по 15 лв., но качеството е по-ниско. Лалетата държат цена между 15 и 20 лв. за десет броя. По-колоритните може да достигнат и 30 лв. Предлагане има и на десетки видове цветя в саксия, които са предпочитано бюджетно решение.

В същото време в столичните църкви подготвят тонове върбови клони за предстоящия празник.

Те ще бъдат раздавани на миряните, които дойдат в неделя да се поклонят в храма по повод Вход Господен в Йерусалим, с което започва последната седмица от живота на Спасителя, обречен само след няколко дни да жертва живота си за човешките грехове.

Традиция е клонките да се извиват на венче и да се окачват после у дома – за здраве. Макар според Стария завет Исус да е посрещнат от местните с палмови клонки, обичаят у нас ги е заменил с върбови.

Такива ще се раздават във всеки храм, като очакванията са, особено при хубаво време, пред тях да се извият големи опашки от желаещи да вземат осветено клонче директно от ръката на свещеника.

За нетърпеливите градовете ще са изпълнени с точки за продажба от находчиви самодейни търговци. Очаква се тази година цената им да достигне 3 лв. за клонка.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?