БСП избира ново ръководство

С приемане на политическа позиция на БСП по повод 20-годишнината на 10 ноември 1989 година, започна работата на Националния съвет на партията. Предложението бе направено от лидера на БСП Сергей Станишев в началото на заседанието на партийния форум. Втора точка в дневния ред на заседанието е избор на Изпълнително бюро на социалистическата партия. Проектът на политическия документ се представя от Георги Пирински. Свидетели сме на една политическа активност по повод на годишнината, заяви Пирински. Той допълни, че позицията е резултат от задълбочен дебат в структурите на партията.

На пленума БСП ще избeрe ново ръководство на партията след като на изминалия конгрес Сергей Станишев беше преизбран за лидер на столетницата. Очакванията в редиците на БСП са Сергей Станишев да изолира бивши министри от новото ръководство. Най-вероятно в Изпълнителното бюро няма да бъдат Румен Петков и Румен Овчаров, както и Стефан Данаилов, който сам заяви, че не желае да бъде в него. Същата е позицията и на друг досегашен член на бюрото - Димитър Дъбов. Очаква се в новото ръководство да попадне лидерът на младежкото обединение Явор Гечев, както и Владимир Топенчаров и Катя Николова.

Когато самите ние твърдим, че сме участвали в процеса с раздаването на куфарчета с пари, не можем да се учудваме, че имаме такъв резултат на изборите. Това каза на Националния съвет на БСП Румен Петков. Да се поставя такова твърдение без доказателства означава, че ние обявяваме БСП за незаконно образувание, заяви Петков. Да твърдим, че сме раздавали куфарчета с пари без абсолютно никакви аргументи, означава, че ние ще сме съучастници в убийството на БСП, бе категоричен той. По думите му, ако е имало такива неща, то те отдавна щяха да са на показ.
Петков добави, че текстът на проектодекларацията е добре балансиран и в трите раздела. Всеки от нас може да търси и доразвива в него акценти, каза Петков. Той предложи като новото Изпълнително бюро да отговори на поставените въпроси в залата за раздаваните куфарчета с пари по списъци.

Според Татяна Дончева, при обсъждането на проекта за декларация по повод 20 години от 10 ноември 1989 г., обект на анализ трябва да станат годините 1991, 1992 г. и да се търсят отговори на въпросите: Кой и защо точно той стана богат за една нощ? Защо беше разбита БНБ и защо лица получиха право да вземат необезпечени кредити? Защо БСП не заложи на мениджърите на късния социализъм?  Според Дончева в България няма община, в която да няма някой, който за една нощ да е станал богаташ в началото на прехода. БСП не може с една кратка декларация да приключи темата за 10 ноември 1898 г. Това заяви Красимир Премянов на заседанието на Националния съвет на БСП. По думите на Премянов трябва Националният съвет или Изпълнителното бюро да извърши политически анализ на изминалите години и участието на БСП в процесите в страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
другар

другар

31.10.2009 | 17:05

абе тиа насте не разбраха ли 4е балгарина ни усети и без да хванем балкана дори и наузким ниама как пак да го иахнем!

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?