2374

Брюксел в шах: Пускаме македонците в Европа, те не щат

Българските партии най-после събраха вчера кураж да вдигнат евроветото за Скопие, но точно тогава македонците дадоха заден. Абсурдната история шокира евролидерите, които се събраха за срещата на върха в Брюксел ЕС-Западни Балкани. На масата беше сложено предложението, отправено от френското председателство на Съвета на Европейския съюз за решаване на спора между София и Скопие. То предвижда България да вдигне бариерата за началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС,  но в замяна на това Европейската комисия да стане гарант за изпълнението на поставените български условия.

"Френското предложение" за РСМ е "недопустимо за мен, за народа на Северна Македония и за коалиционните ни партньори", отсече обаче премиерът на РСМ Димитър Ковачевски в съвместна пресконференция с колегата си от Албания Еди Рама и президента на Сърбия Александър Вучич в Брюксел. Ковачевски настоя, че е нужна чиста формулировка за македонския език и идентичност. После изреди още няколко условия, които са червена линия за властите в Скопие.  

"Историческите спорове не могат да бъдат част от преговорната рамка, преговорите за присъединяване трябва да започнат преди конституционната поправка за включване на българите, ЕС да гарантира, че няма да има други условия от България и че всяко решение трябва да се приема от местните институции", изреди Ковачевски. Все пак той остави вратичка за преговори. "Ако в хода на френското председателство се постигне разбиране за нашите позиции, сме подготвени да се включим в разговори за тях", увери македонският премиер, който е атакуван от опозицията в РСМ, че предава националните интереси.  

По същото време депутатите от Комисията по външна политика в българския парламент обсъждаха приемането на френската формула за падане на евроветото. В крайна сметка от предложените три проекта на ДПС, ГЕРБ и Христо Иванов от ДБ, беше одобрен последният. Сега предстои Народното събрание да упълномощи правителството да отвори вратата за Скопие към ЕС. Това обаче трябва да се случи до края на френското председателство, което е до 30 юни. Решението ще е безсмислено, ако македонските власти не приемат предложената им формула. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Вие сте ЛГТБ джендъри

Вие сте ЛГТБ джендъри

24.06.2022 | 08:29

Мозъкът ви е повреден и някои пасажи на са ви ясни.

Отговори
3 0
естествено

естествено

24.06.2022 | 08:03

Цялата рускосръбска агентура е задействане срещу европейската ориентаци на Македони

Отговори
5 2
Elena

Elena

24.06.2022 | 11:57

Кредит във Франция, Германия, България, Белгия, Хърватия и други страни. Предложение за заем и сериозна инвестиция от €1,000 до €700,000 годишна лихва от 2%, ако имате нужда, моля свържете се с нашия имейл адрес: [email protected] Благодаря

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?