71

Брутално поскъпване: Доматите с 300 % нагоре

Жестоката конкуренция от Турция и Гърция поставя българските оранжеристи  вневъзможност да произвеждат, заяви зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков

 

„Земеделските производители в момента не получават най-справедливата цена, съответно потребители заплащат храната си на цена, която тяхното благосъстояние не позволява. Какви са надценките на веригите – аз най-малко съм човекът, който ще обследвам. А относно ДДС-то на храните, в България то е най-високото в Европа”.

Това коментира в ефира на NOVA зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков.

 
„Цените на храните в България и Европа в голямата си част са едни и същи. Българските производители доставят продукти, които на щанда са с 50-90% надценка.

Какви са разходите на веригите и защо остава само 4% печалба – това не е проблем на правителството, нито на парламента”, каза Джиков.

Той обаче прогнозира ново поскъпване на оранжерийните домати.

„Българските оранжеристи изпитват изключително сериозни затруднения. Последните 25 години оставихме на самотек производителите на краставици и домати. Жестоката конкуренция от Турция и Гърция ги постави в невъзможност да произвеждат.

Със служебния кабинет разработваме 3 мерки за подкрепа на оранжерийните производители”, каза Джиков.

„За никого не е тайна, че в момента в Европа над 70% от оранжериите не заредиха заради цената на отоплението и разходите, които биха направили, за да произведат продукция.

На практика проблемът с отоплението на оранжериите вчера се появи със страшна сила и при водата за напояване. С право негодуват земеделските производители”, каза зам.-министърът.

„Логично е когато няма българско производство, когато има допълнителни разходи като транспорт и посредници, доматите, които дойдат от чужбина, да дойдат и на по-висока цена”, обясни Джиков.

На срещата с оранжерийните производители са изчислили, че производствената цена на 1 кг. домати е около 4,5 лева. По думите му това е около 250-300% по-скъпо от 2021 г.

„Всички виждаме какви са цените на горивата, торовете, препаратите, електроенергията”, коментира Джиков.

Той коментира и очакваното поскъпване на водата между 17 и 395%.

„Фирмата „Напоителни системи” е доста интересна”, каза зам.-министърът. В Област Разград „Напоителни системи” са платили 385 000 лева само за ток миналата година, при малко над 100 хиляди приходи”, каза той.

„Абсолютно всички продукти ще поскъпнат, особено тези, които използват вода, доставяна чрез помпи, електроенергия”, каза Джиков.

Копирано от standartnews.com

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Хм…

Хм…

10.03.2023 | 12:57

Не е до евроатлантизма и комунизма. Всичко е от глупост и байганьовски сметки. Един път кооперирахме земята, втори път окончателно отчуждихме селяните от нея с АПК-тата, трети път ликвидирахме всичко построено с ликвидационните съвети и накрая раздадохме земята в реални граници на гражданите наследници на парчета от по няколко декара. И сега селяни няма, цялото производство и субсидии са в зърнените и маслодайни култури, а доматите са от чужбина, все едно са банани и ананаси..

Отговори
3 1
Евроджендъра

Евроджендъра

10.03.2023 | 11:37

Браво това се казва да сме евроатлантици!!!! Всички храни с по 300% увеличение, но важното е да развяваме знамето на Украйна и ЕС то само мисълта че сме в ЕС ще ни хвани

Отговори
2 8
САДОВО

САДОВО

10.03.2023 | 11:19

Яжте си ги, снимайте се с тях, правете си фотоалбуми! Ще изкараме два месеца без салата от домати - много важно!

Отговори
12 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?