46

Борисов събра депутатите от ГЕРБ и разясни тактиките на Русия ВИДЕО

Бойко Борисов събра депутатите от ГЕРБ, за да коментира кризата с Русия и доставките на газ. Той се включи с видеовръзка във фейсбук.

"Една от тактиките на Русия е да вбива клинове. Ако правителството поиска на територията на България да дойдат натовски войници, самолети, кораби, по плана на НАТО, ние ще ги подкрепим. Само мощната отбрана на всички като един ще спрат агресията", отсече той.

 И сме убедени, че, ако се допусне конфликт, ще понесем тежки загуби. Ние подкрепяме всичко, което е разписано за България по плановете на НАТО. Това не е наша агресия, това е отбранителен план, за да се обуздае евентуална агресия, заяви Бойко Борисов.

 Гледайки сутрешните тв блокове, той стигнал до извода, че "трябва да разкажа на вас, за да го чуят и другите. Тук на тази карта се виждат газовите тръби", посочи Борисов.

 Днес има извънредно заседание, не знам какво ще мислят и гледат. Един премиер е информиран от службите преди това и не чака да му казват какво трябва да прави или не. Искам да знаете какво е решила изпълнителната комисия на ГЕРБ по тази тема и втората тема е доставката на газ и всичко, което е решила нашата партия, посочи в началото на срещата Борисов.

 "Нашите политически опоненти се възползват да изопачават истината", отсече той.

"Ние трябва да сме изключително решителни и да подкрепим всяко решение, което подкрепя нашите отбранителни способности. Съгласно плановете на НАТО трябва да изпълним нашите договорености и да не дадем шанс България да се третира като страна, която се колебае. Трябва да бъдем максимално решителни. И тук не става въпрос за отношенията ни с Русия", каза Борисов.

 Дни наред чакам външният ни министър, още не знам какво прави, не знам как се казва, да има активна дейност, а тя дори не отива на съвети, а праща заместник. България ще е застрашена при евентуален конфликт, заяви Борисов.

 Ние сме с най-развит туризъм на Черно море, Европейската комисия запозната ли е какво ще загубим и има ли компенсаторни механизми, пита бившият премиер.

 "Учуден съм как е възможна такава некомпетентност. Че министърът на енергетиката е некомпетентен, това всички го виждат".

 Учудваща е такава некомпетентност, че Русия ще ни спре кранчетата.... Тя няма интерес да бомбандира този поток.

 Ние отремонтирахме старите тръби, изтъкна лидерът на ГЕРБ. Имаме чудесна газопроводна система. 

"Когато Русия взе решение да заобиколи Украйна, ние не го допуснахме и се отказахме от 60 млрд. куб. метра газ транзит през България. Тя стоя най-твърдо, най-европейски, най-натовски в целия регион. Тогава се пропукаха натовска Турция и натовска Гърция, колкото и да не им е приятно да го признават. И се взе решение през гръцки поток да се заобиколи България. И всичката тази газ мина през Турция. Ние едва успяхме да договорим 15 млрд., но България остана на транзитната карта, за което получаваме стотици милиони от транзит. Тези национални предатели бяха яростни критици, че 100% собственост на българската държава ще прибират транзитни такси. Ние не го допуснахме това и стотиците милиони на година влизат в България", обясни Бойко Борисов.

 "Освен за България, транспортираме газ и за Гърция, Австрия, Унгария, Босна и т.н. Кранчетата са в България и тръбата е пълна цялата и транзитира. Когато говорим за отбрана, Русия няма интерес да бомбардира този поток. Те пазят и са национална сигурност тези потоци. Освен това ние ремонтирахме и старите тръби и когато трябва да пратим и за Румъния, транзитираме през тях. Ние имаме една отлична газопреносна мрежа".

 Томислав Дончев уточни, че нищо не сме подарили. 

 "Когато се заговори за Балкански поток, една голяма част на публичния наратив, политици го охулват. Но този проект ще гарантира националната сигурност. Укорът е, че сме подарили една тръба на Путин. Нищо не сме подарили - тръбата е изцяло българска собственост. 2,7 млрд. е инвестицията в тази тръба. Имаме договори за пренос на газ за 9п милиарда, като чистият приход за България е 6 милиарда. Това ли е губещ проект?! И други търговци и доставчици могат да транспортират газ през тази тръба, което означава не 6, а 7 или 8 милиарда. Това ли е губещ проект", пита реторично Дончев.

 Само Видин и Смолян не са газоснабдени, обясни той.

 "Ние не сме провалили, провалихме се да го обясним публично", заяви Дончев.

 Заради тази инвестиция България няма проблем с доставките на газ в момента, а даваме и на много други страни. Какъв по-силен аргумент, че оставаме играч на газовата карта, каза Дончев.

 Бойко Борисов допълни, че всичко това има газова връзка с Гърция, интерконектор, която ние, след проведени процедури спечелихме и на 31 декември трябваше да върви газ. Тя ще тръгне и добавете 3 или 5 милиарда и трябва да говорим с гърците да си сложат компресори, за да се вдигне капацитетът. Ако управляващите искат подкрепа по важните и атлантически теми...да, аз бях против военната армада в Черно море, и сега съм против да има такива без компенсация за нас, за нашия туризъм, за транспорт на метали и пр., ще ги подкрепим, каза Борисов. Ако не искат, тяхна си работа. Нас никога никой не ни е подкрепял, те винаги бяха на чорчик, наопаки, на инат, въпреки интересите на България. Това е нашето мнение. А сега има лични мнения - премиерът има лично мнение, военният министър има лично мнение, всеки от тях има лично мнение.

 Ние сме твърди, а те, ако искат да напуснат НАТО и ЕС, посочи накрая Борисов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Попа

Попа

26.01.2022 | 15:54

Джошуа тъпото разбра ли за какво става дума

Отговори
4 1
тъга

тъга

26.01.2022 | 14:49

тъжно мнооого тъжно ! каква държава сме щом този още плямпа врели некипели по теми които не са му ясни... и ката захариева и тя тъ.па да не коментираме митов -тъ.по на кубици....

Отговори
11 2
Балканския гений

Балканския гений

26.01.2022 | 14:29

Боко тъпото се из ходи. Машала ефенди ! Много мирише ! Бегай докато е време !

Отговори
9 4
3,14

3,14

26.01.2022 | 14:26

Не само,че е ТИКВА, ами тя развалена!Престани да излагаш България,бе мутра непоръбена!

Отговори
11 4
бгн

бгн

26.01.2022 | 14:18

Боко пак лъже като дърта циганка.Мутро,твоите депутати крепостни селяни може да ги омайваш и лъжеш колкото искаш.Престани да лъжеш нормалните хора.

Отговори
13 3
С приятелски поздрав - Реджеп Таип Ердоган

С приятелски поздрав - Реджеп Таип Ердоган

26.01.2022 | 14:02

Ха-ха-ха.Руската тръба,която първо преминава през Турция.Безкнижника пак го прецакахме.И сега сте прави на стратег. Пред по -тъпи дори от него.

Отговори
9 4
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

26.01.2022 | 13:53

БОРИСОВ БЯГАЙ ДОКАТО Е ОЩЕ ВРЕМЕ

Отговори
13 4
питам

питам

26.01.2022 | 13:50

Да разясни защо Рогошко шосе за 12 години под негово управление прилича на бомбандирано ...

Отговори
10 4
дипломат

дипломат

26.01.2022 | 13:46

Баце,откакто прекара руската тръба през България да снабдява с газ вечния съюзник на Русия ,Сърбия си пътник.Колкото сега да се дупиш на американците,повече техен човек няма да бъдеш.Което значи,никога повече на власт.

Отговори
15 5
Най-новия  и къс виц

Най-новия и къс виц

26.01.2022 | 13:41

Боко - стратега

Отговори
17 4

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?