71

Борисов премиер, а Нинова вице? Андрей Райчев развърза прогнозите

Първо – никой не може да му попречи на Борисов да каже – "ще стана премиер". Представете си Нинова вицепремиер. Защо не? Нейната ситуация много се влоши от вътрешнополитическото положение, заяви социологът

 

"90% съм сигурен, че президентът ще наложи вето на Изборния кодекс. Дали ще му стигне силата да устои, предстои да разберем".

Това заяви в ефира на NOVA социологът Андрей Райчев малко след като в парламента бяха приети промените в Изборния кодекс на второ четене.

"Едни изборни правила са стабилни, когато всички ги приемат. Може да са глупави, но ако ги приемат, то изборите ще минат нормално", обясни Райчев.

За връчването на първия мандат за съставяне на кабинет, което се очаква в понеделник, той коментира, че ГЕРБ ще трябва да излезе от загадъчната си полоса.

"Загадката се състои в това искат ли да има правителство или маневрират предизборно. Те не са решили това и ще решат другата седмица", смята социологът.

Той описа поведението на ГЕРБ. "ГЕРБ е центристка сила. Особено при конфликт, не влиза с бутонките, а отстъпва, дава бонбони, обещава.

Сега не го правят. С хартиената бюлетина те разбиха противниците си. Те бяха пет – Манолова, Трифонов – не влязоха в парламента. Останаха ДБ, ПП и БСП. Отделиха БСП", обясни поведението им Райчев.

Според него са направили тази операция не заради изборите, а за да отделят БСП от ПП и ДБ и са успели. "Отвориха си огромно пространство за маневри – пред Борисов има много варианти, успя да си ги изработи", каза социологът.

Той изброи резултатите от политическото поведение на ГЕРБ.

"Първо – никой не може да му попречи на Борисов да каже – "ще стана премиер".

Само от Нинова зависи дали ще има кабинет на малцинството. Тя вече остави своите за бюлетината, воюва с тях. Само си представете вариант 2 – не коалиция, представете си Нинова вицепремиер. Защо не? Нейната ситуация – много се влоши от вътрешнополитическото положение", каза Райчев.

Той изброи три ядра, които са против лидера на Левицата – вътрешната опозиция, Софийската организация и Станишев, който "ходи вътре и прави нещо".

Борисов ще се окаже на края на кариерата си … Това със сигурност е последния танц. Той няма да иска. Може да предложи себе си, може да се опита да направи нещо по-широко. Това означава да започне преговори с преките си противници. От последните седмици Борисов флиртува с ДБ", допълни Андрей Райчев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
трол

трол

03.12.2022 | 16:30

този каквото досега е казал все не е станало.

Отговори
2 4
Боко тиквата

Боко тиквата

03.12.2022 | 12:17

Комунягите все някога ще се съберем.

Отговори
5 4
бгн

бгн

03.12.2022 | 12:34

А другият вицепремиер-Делян Пеевски.

Отговори
4 6
така ли ?

така ли ?

03.12.2022 | 11:16

нинова я тресе шубето от новата формация сън не я лови....не било лошо ма како кури в сливен добро било времето само ветъра е по силен таман ще ти издуха празната гава да не се вмирише... двама удавници се мъчат да се спасят...ами има начин казал го е барон мюнхаузен...за косата и вън ама кой ще е първи това е въпроса?!?! щото който от двамата се измъкне от блатото ще удави другия.....

Отговори
12 4
така ли ?

така ли ?

03.12.2022 | 11:14

густо ! най накрая се събраха бок.луц.ите по табиет....сега да ударят по една чалма на главите и да целунат г.ъз.а на доган.... така хем ще пийнат по едно кафе....хем ще ги опъне .... нинова вън!!!!!!!!!!!!! нито един глас за БСП докато тази конярка е там!

Отговори
6 9

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?