Борис посреща рождения си ден на диализа

Измина повече от година от деня, в който 23-годишната Снежина Ангелова от Сестримо започна кампания за набиране на средства за бъбречна трансплантация на Борис Илиев от пазарджишкото село Ляхово. Мъжът е на хемодиализа повече от 10 години, защото е с два нефункциониращи - по-точно изсъхнали бъбрека. Двамата се познават от деца, а Снежина освен това е омъжена за един от най-добрите приятели на Борис. На всички близки на младия мъж им е мъчно, че все още не успяват да помогнат така, както те желаят, на Борис. Иска им се той вече да е опериран. Но нещата не стават толкова бързо и ето че Борис отново ще посрещне рождения си ден на хемодиализа. Той е роден на 26 октомври, а тази година денят е понеделник, така че съвпада с един от дните, в които е в болницата.

Всичко е постарому, за съжаление. Ходи на хемодиализа понеделник-сряда-петък по 5 часа на ден. Все още нямаме нужната сума за трансплантация, остава още малко, но вярвам, че с Божията помощ ще се намерят финансово стабилни хора, които да дарят, споделя Снежина. От сърце желая Господ да го изцери и да му помогне във всяко едно начинание. На 26 октомври Борето има рожден ден и аз силно желая на следващия догодина да е минала успешно трансплантацията и да го оженим. Ще направим як купон след това, с усмивка казва младата жена. Надеждата е силно желание за постигане на далечното и трудното, но все пак възможност да направиш нещо добро. Такава е и моята мисия от година да популяризирам проблема на едно младо и прекрасно момче, което заслужава да води нормален начин на живот. Това е Борис! Много лъчезарен, мил и забавен човек, който е добър готвач, и на момичето, което ще бъде до него, му предстоят романтични вечери, вкусни ястия и сладки изкушения, убедена е Снежина.

Наскоро братът на Борис Цецо му подарил компютър, за да бъде по-информиран за много важните за него теми, свързани с трансплантациите. Той е студент в София. Работи и учи и не само че се издържа сам, а и помага на батко си. Като събере известна сума, му я внася в дарителската сметка. И не само това - помага и за домакинските нужди на майка си. Майката на Борис е безработна и живеят единствено от неговата пенсия, но е трудно тя да стигне дори за лекарства.

Снежина Ангелова разказва, че е писала писма на изключително много телевизии, радиа, фирми, големи бензиностанции, вестници, предавания, но за съжаление само няколко се отзоват и то само да излъчат материал. Първата медия, която обръща внимание на нейния зов за помощ, е пазарджишкото радио "Алматея", където преди повече от година гостува Снежина, заедно с Борис и неговата майка. После вестник "Пазарджишка Марица" публикува нейния разказ и апела към всички, които могат да помогнат. Благодарна е, че после още няколко пъти в него е писано за Борис. Публикации излизат и на други места. Телевизия ББТ също е една от първите, която прави репортаж за историята на младия мъж. Про БГ и месните телевизии също излъчват в различни периоди от изминалата година репортажи.

Снежина е много щастлива, когато разбира, че лично председателят на Общински съвет - Пазарджик, Георги Йорданов се среща с Борис и прави великденска кампания за него, но е страшно разочарована, че общинските съветници събират малко пари. За съжаление поради здравословни проблеми не може да присъства на благотворителния концерт през май, който организират негови приятели от училище "Георги Брегов". Помагах и продължавам да помагам, като пиша писма и изпращам епикризи, становища и снимки на всеки, за когото се сетя, казва Снежина. Дай Боже, някой да се отзове на молбата ни, надява се тя. Хората може би са скептично настроени и не се обръщат вече към дарителството заради многото фалшиви болни и роднини, които се представят и парите изчезват някъде в пространството. Това е обяснението на Снежина за липсата на съпричастност към проблема на Борис у повечето хора. Тя обаче се възхищава на това, колко жизнен е Борис за разлика от много други, които нямат неговите проблеми. По думите й, когато е сам и нещо му тежи, бързо му минава, като пише интересни стихотворения, и разкрива, че едно от тях е за сестрите и лекарите в отделението по хемодиализа.

Единствено в нашето отделени сестрите са най-добрите." Те са мили, сръчни, а и толкова красиви," А за докторките в тоз час не" намирам думи да изкажа аз," с таз неземна красота, омайват на мига!" А пък докторите смели, какво ли не са видели." Технологии добри, бачкат здраво до зори." Санитарките работливи са толкова учтиви," а шефа е голям герой, за нас се грижи той!' Това е цялата тайфа на хемодиализата." Таз тайфа е по-голяма от рейтинга на Обама!!!

Искам да пожелая на Борето за рождения му ден да бъде все така лъчезарен, мил и забавен. Да не се предава и да знае, че най-доброто предстои, за да бъдеш истински щастлив. В това е убедена Снежина Ангелова, която също е една силна млада жена. Не иска да говори за своите здравословни проблеми и това, което й предстои, но иска да вярва, че денят, в който ще бъде опериран Борис, е все по-близо.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?