БОП посегна на Митницата

“В конкурса за митнически началници могат да участват и външни за Митницата лица, които отговарят на минималните изисквания - висше образование и държавни служители с 5-и старши ранг”. Това е част от официалното прессъобщение на Агенция “Митници”, касаещо провеждането на конкурсите за избор на нови шефове на РМД и митническите пунктове, разпространено преди дни. С него се официализираха актуалните слухове, според които след ОДП-то и РПУ-тата бопаджии са на път да овладеят и Митницата.

Подобни спекулации упорито вървят край границата вече няколко седмици. В публичното пространство обаче все още не са “изплували” определени имена. Но се твърди, че Регионалната митническа дирекция (РМД) Пловдив ще бъде оглавена от висш столичен бопаджия.
Съответно пък ведомството в Свиленград трябва да бъде поверено на човек от същата служба. Такова било изричното желание на директора на митниците Ваньо Танов. Бившият началник на Генерална дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) поискал около себе си доверени хора.    Това особено касаело Пловдивската и Софийската митница, и съответно техните подразделения. Поради този факт и Танов наредил сегашните митнически шефове вкупом да си подадат оставките.

В този случай те подадоха молби за преназначение, пак поради същата причина за пръв път са променени критериите и начело на ведомствата могат да станат не само хора с определен стаж в агенцията.

Все още обаче не е ясно каква ще бъде съдбата на митническите шефове. Твърди се, че Павел Тонев, директор на РМД Пловдив, вероятно ще изхвърчи от поста си. Той все пак може и да остане в звеното, но с по-нисък чин. Началникът на Свиленградската митница Филип Александров пък се смята, че ще замине към централната агенция и ще оглави някой от отделите там. Точно той първо обаче ще бъде нагърбен с тежката задача да прочисти кардинално митницата в Свиленград. Запознати поясниха, че срокът, който му е даден, е до края на настоящата година. В този период Александров ще трябва сериозно да развърти метлата на границата. Нещо, което в момента се случва. Чистката се очаква да засегне и голяма част от т.нар. кадрови назначени - хора на ДПС, НДСВ и БСП. Според първите индикации обаче засега мерникът е вдигнат предимно на митничарите, заели местата си с подкрепа на БСП преди години. Хората на движението и бившата царска партия изглеждали бетонирани на позициите си, отбелязаха служители на свиленградското ведомство.

Предвид нажежената обстановка на границата е много вероятно те да са следващите, които ще бъдат освободени. Още повече, че резултатите от прословутите тестове ще излязат на бял свят буквално до дни. Засега от агенцията твърдят, че няма да извършват веднага съкращенията. Но е твърде вероятно близо 60 митничари до няколко седмици да бъдат освободени от длъжност.
В същото време и за Гранична полиция в момента се спекулира, че ще бъде поверена на човек от ГДБОП. За там първоначално се спрягаше Красен Текелиев, който обаче сега е на път да застане начело на РПУ Свиленград. Очакванията са част от РПУ-тата по места, подобно на свиленградското, също да бъдат оглавени скоро от спецченгетата, свързани с тази служба. Рокадите в ОДП Хасково пък спрягат за зам.-началник друг бивш служител на ГДБОП Недан Хаджиев, начело на Икономическа полиция на мястото на Красен Бончев пък трябва да застане свиленградчанинът Митко Жеков, твърдят източници на “Хасковска Марица”.

ПРОБЛЕМИ
С внедряването на бопаджии в Митниците се очаква да се разреши и един сериозен проблем, свързан с наркотрафика, обясниха прокурори. Досега обичайна практика бе, след като митничарите спипат наркопратка, да сигнализират на бопаджиите в Хасково. Те, от своя страна, тръгват към границата, но в този момент често се губят следите на по-високото ниво в канала и в ареста остават само т.нар. мулета. Според прокурори хората, контролиращи дадена пратка, често наблюдавали преминаването през границата отблизо, а докато спецченгетата от областния град пристигнат на Митницата, се губило ценно време.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Гошко

Гошко

23.10.2009 | 16:39

Перфектно! Дайте навсякъде да сложим ченгета! Ако бяха много оправни и читави сега нямаше да я има тази престъпност! Аман от глупости! Ама нали трябва да уредим нашите хора....

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?