Бойко като Тато - с рекорден рейтинг

ГЕРБ изсмуква електората на десните, сочи изследване на НЦИОМ

Само три месеца след поемането на властта одобрението за работата на премиера Бойко Борисов расте с 8 пункта, като достигна рекордните 77 процента и изпреварва дори политик като Силвио Берлускони, който има одобрението на едва 68 процента от италианците. Това показват резултатите от национално проучване, проведено от НЦИОМ в периода 4-14 октомври. За сравнение одобрението към предходния премиер Сергей Станишев след три месеца управление е 40 на сто, а при премиерите Иван Костов и Симеон цифрите са съответно 52 и 68 процента. Общественото внимание и надеждите за положителна промяна са фокусирани преди всичко върху дейността на правителството. Кабинетът Борисов се радва на одобрението на 62 процента от българите. Само за последния месец правителството е напомпало цели 11%. За сравнение кабинетът "Сакскобургготски", към който също имаше големи очаквания, на третия месец от мандата си се ползва с подкрепата на 54 на сто от хората, правителството на Иван Костов е одобрявано от 53%, а това на Сергей Станишев - от 29 на сто.

Ситуацията при 41-ото Народно събрание е аналогична. 45 на сто от анкетираните са доволни от него, което е повече в сравнение с 39-ото (37 на сто) и 40-ото (23 на сто) Народно събрание през същия период. Това означава, че новият състав на Народното събрание работи в полза на по-добрата публична представа за институцията, коментират от НЦИОМ. През октомври има 3% ръст на одобрението към парламента, като в същото време с 4% намаляват хората, които нямат мнение за работата му.

74 на сто от анкетираните смятат, че правителството демонстрира сериозни намерения за справяне с корупцията, а останалите определят антикорупционните им усилия по-скоро като "PR акция", зад която не стои нищо конкретно. Според тях борбата с корупцията трябва да бъде приоритет на управляващите. На второ място като неотложна задача пред правителството е вземането на адекватни мерки за справяне с кризата.

Според данните всеки втори е убеден, че ако парламентарните избори бъдат проведени днес, ще гласуват за партията на Бойко Борисов, който автоматично му дава абсолютно парламентарно мнозинство. За "Коалиция за България" през октомври биха гласували 11 на сто от българите, за ДПС - 6 процента. Подкрепата за "Атака" вече е на границата за влизане в парламента 4%, а "Синята коалиция" и РЗС изпадат зад борда съответно с одобрение от 2,3%.и 1,3%.

Министрите

Възходящият тренд в одобрението към премиера се прехвърля и върху неговите министри. С най-висок рейтинг както заради работата си, така и поради личната си популярност са Цветан Цветанов с 65%, Йорданка Фандъкова с 51%, Симеон Дянков с 49%. Дипломат No1 Румяна Желева, министърът на българите зад граница Божидар Димитров и културният Вежди Рашидов са с по 46 на сто одобрение. Сравнително разпознаваеми към момента са социалният Тотю Младенов с 32 на сто, спортният Свилен Нейков 30%, строителният Росен Плевнелиев 29%, здравният Божидар Нанев 27% и енергийният Трайчо Трайков 26%. Всеки четвърти одобрява министъра на правосъдието Маргарита Попова, а земеделец No1 Мирослав Найденов е одобряван от 23 процента. Все още непознати остават Александър Цветков с 18 на сто и Нона Караджова с 16 на сто, съответно транспортен и екоминистър.  

Президентът

Държавният глава Георги Първанов губи 7 процента за последните три месеца и към момента одобрение за работата му са изразили едва 52 процента от българите.    За сметка на това неодобрението към него се покачва с 6 на сто и стига до 34 на сто, показва изследването. От НЦИОМ обясняват, че тези данни показват, че до момента усилията на Георги Първанов да бъде коректив на властта не му носят очакваните позитиви.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?