БНБ: Пари от резерва не са давани

Пари по споразумението не са предоставяни. Това се казва в официално становище на БНБ по повод изявлението на финансовия министър Симеон Дянков за споразумение между правителството и Централната банка за използване на пари от резерва.

Споразумението има за цел да конкретизира условията, при които би могло да се използват средства от фискалния резерв за осигуряване на стабилността на финансовата система. То има предпазен характер, като поради нормалното функциониране на банковата система неговото използване не се налага и няма предоставени средства по него, уточняват от БНБ. 

Споменатите от министър Дянков 17 банки, които обслужват средства на бюджетни организации, извършват тази дейност на основата на споразумения с Министерството на финансите, тъй като централната банка не извършва търговска дейност по обслужване на разплащания. Този тип взаимоотношения се уреждат със законите за държавния бюджет, като средствата са обезпечени на сто процента с държавни ценни книжа и парични депозити, се посочва още в позицията на БНБ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?