4020

Благовещение е: Свят празник за всички християни

Днес е Благовещение - един от най-светлите празници в християнския календар. На този ден архангел Гавриил се явил на пречистата девица Мария в галилейския град Назарет и й съобщил Божията воля, че тя ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания месия - избавителя на целия човешки род от робството на греха и порока, от смъртта и тлението - сина Божий Иисус Христос.

Според народните поверия след Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети. Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

В този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са "благи", "плашат" овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обици. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила.

Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. "Събуждат се и излизат от дупките" змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите.

Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: "Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец" или "Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне" и др. под. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото. Пак за предпазване жените не шият ¬ "да не ги дупчат змиите", не месят хляб, "че ще се свие змия на него".

На обредната трапеза присъстват риба (изпечена или сварена), шарена пита, лучник.

Именници на този ден са Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Имам един

Имам един

25.03.2024 | 11:01

Е тоя колега ни наду главите . Цяла сутрин божествени глупости. Това не се прави онова , не се готви пере , скара се на един колега ,че си прави обяд . Не ормалник религиозна откачалка .

Отговори
1 0
Ето нещо

Ето нещо

25.03.2024 | 08:44

Интересно Пасха - Песах от еврейски . Потифекс Максимус - главен жрец сега е Папа . Боядисване на червени яйца идва от келтския празник за настъпване на пролетта Еостре . От там и Легендата за великденския заек ,защото тази богиня се превръщала на всякакви животни.

Отговори
1 0
Имам един

Имам един

25.03.2024 | 08:37

Много религиозен колега направо е маниак , на тази тема сега ще има през почивката да обяснява подробно за тази блага вест. Да е си носи библия и молитвеник на работа . Той не използва социални мрежи или платформи, всичките му обяснения за разни неща са свързани с религията . За него Масони, Илюминати, Будисти , Мюсюлмани и други подобни са нещо което е създадено да е против Христос да е и католиците и протестантите са секти. Абе малко е чалнат но какво да го правиш.

Отговори
1 1
Най хубавата и

Най хубавата и

25.03.2024 | 07:23

Блага вест е когато дойде заплата или пенсия .

Отговори
1 3
Според

Според

25.03.2024 | 07:22

А сега може да не ПСУВАТЕ КОЛКТО искате не ни дреме . Но това е истината има толкова книги и изследвания за живота на този човек защото е човек. И а и неща който се крият от Ватикана . Прочетете нещо за Списъците от мъртво море , Наг Хамади, Енох , за Христос в Индия . Религията е лъжа и средство за поддържане на простия заблуден човек. Или за промиване на мозъци като разните религиозни секти .

Отговори
2 4
Според

Според

25.03.2024 | 07:19

Апокрифните книги благата вест е ,че вече е време да ражда синът на Йосиф. После за да прикрият езич..еския празник сату...рналии , са преместили рождения ден на Исус през декември. И все пак това е писано 50-60 години след мнимата смъ..рт на кръста . От около 40 гниги са избрали само 4 който са почти еднакви с малки разлики. А стария завет е ЕВРЕЙСКАТА ТОРА - ПЕТОКНИЖИЕ .

Отговори
2 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?