3906

Бизнесът ги издирва: Ето кои са най-търсените работници у нас

Започналите работа безработни през месец май нарастват с над 1100 души в сравнение с месец по-рано и надхвърлят 17 000 души

 

Продавачи, персонал, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт са сред най-търсените от бизнеса професии. Това показват най-новите данни на Агенцията по заетостта към месец май.

Регистрираната безработица в страната е 5,4 на сто, което е с малко над 0,2 на сто по-малко в сравнение с април.

Регистрираните в бюрата по труда безработни към края на май са почти 155 000 души или с 6700 по-малко в сравнение с април.

Сред предпочитаните от работодателите са и работниците по събиране на отпадъци и сродни на тях, персонал полагащ грижи за хората, машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, шофьори, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни, чистачи и помощници, стопански и административни специалисти.

В същото време през месец май заявените в бюрата по труда свободни работни места са 11 400 при над 15 000 през април. В реалната икономика най-много са свободните позиции в сферата на преработващата промишленост – всяка четвърта, следват търговията хотелиерството и ресторантьорството.

Започналите работа безработни през месец май нарастват с над 1100 души в сравнение с месец по-рано и надхвърлят 17 000 души.

От Агенцията по заетостта отчитат, че в резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през месец май са активирани над 4000 неактивни на пазара на труда.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?