Безработни пуснаха в хазната близо милион

978 226 лева са внесени от безработни граждани в Териториалната дирекция на НАП в Пазарджик през осемте месеца на годината. Над 14 400 са жителите от Пазарджишко, които са направили справка за здравния си статус, а 7836 могат да удостоверят, че са здравно осигурени за последните 15 месеца на годината, съгласно издадените документи от приходната администрация до 31 август, съобщи вчера директорът Георги Тахов.

След направен анализ в дирекцията е констатирана тенденция за увеличаване на гражданите, които се интересуват от здравната си осигуреност и желаят да внесат дължимите вноски. Средното време за обслужване на един гражданин на гише за здравен статус е било седем минути, а в пикови моменти e стигало до двадесет.

Заради това от приходната администрация в Пазарджик напомнят на гражданите, че могат да получат справка и чрез Интернет страницата на НАП - www.nap.bg, на телефон 0 700 18 700 или чрез Киоск терминала в сградата на НАП. От Териториалната дирекция на НАП в Пазарджик напомнят, че здравните вноски могат да се внесат авансово до края на годината. Клиентите на НАП трябва да знаят, че върху старите задължения се начисляват лихви.

От началото на годината до 31 август - 68 граждани от областта са заявили пред НАП, че се завръщат в страната и ще заплащат здравноосигурителните си вноски. За същия период 13 човека са декларирали, че ще живеят извън републиката за повече от 183 дни в годината. Възстановяването на здравно-осигурителни права след трайно завръщане в страната става след изтичане на шест последователни месеца, през които лицето си внася редовно здравните осигуровки или чрез заплащане на 12 здравноосигурителни вноски, които за текущата година са около 250 лева. И в двата случая е необходимо да се представи в приходната администрация заявление за връщане в страната и документ от ОД на МВР, удостоверяващ влизането и излизането им от страната.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?