1553

Без срам от Господ! Препродават гроб в София за 20 бона

Кметът Васил Терзиев уволни 35 души, участвали в схемата с преместване на кости от провинцията

Схема за продажба на гробни места е разкрита в Централните софийски гробища след акцията на кмета Васил Терзиев. Цената на един гроб е стигала до 20 хиляди лева.

Това съобщи временният директор на "Гробищни паркове" Румен Димитров на пресконференция в Столичната община. Всички факти около разкритията са предадени днес на прокуратурата, добави той.
 
Той е поел ангажимент пред кмета на София Васил Терзиев да разкрие проблемите в деветте гробищни парка на града и да предложи решения. Димитров е на този пост от средата на януари и оттогава извършва проверки.

Той се оплака, че постоянно е заплашван, но не посочи конкретно от кого. Каза, че умишлено няма да назовава имена на замесени в "престъпната група", която действала, защото липсвала охрана. "Също така липсват 2 км ограда", очерта проблемите на софийските гробища, които са с обща площ 2900 дка.

В разкритата схема са участвали служители на общинското предприятие "Гробищни паркове". Те вече са уволнени, общо 35 души, някои от тях дисциплинарно.

Схемата е ужасна! Първо се пише заявление до гробищната администрация, че жител на София иска да се преместят тленните останки на негов близък, погребан в далечно село, в софийско гробище, защото иска да почита често гроба му. Най-често лицата са от село Биково (Сливенско) и заявлението е със "сърцераздирателен текст, който е еднакъв", по думите му, във всички писма с подобно искане.

"Лицето получава разрешение за преместването и костите уж се препогребват в предварително отчуждено гробно място и то в красивата зона на Централните софийски гробища. Дава се и право да се купи за вечни времена мястото срещу 570 лева", обясни Димитров.

В следващ момент се намира човек, който наистина търси гробно място за свой близък. На него му се преотстъпва мястото пред нотариус срещу доста по-сериозна сума.

"Моята информация е, че когато са липсвали места в Централните софийски гробища, едно гробно място е стигало до 20 хиляди лева. В момента са около 10 хиляди, но скоро пак ще има недостиг на места и отново може да скочат", каза директорът.

Друг начин за незаконна продажба е на т.нар. санитарни алеи в гробищните паркове. Това са задължителни празни зони, оставени между алеите и гробовете. Престъпна група е разграфявала тези санитарни пространства на нови гробни места и ги е продавала.

"Издадох заповед повече да не се продават гробни места в санитарни алеи", заяви Димитров. Той призова за нормативни промени, които първо да бъдат сериозно обсъдени на обществени дискусии.Трета схема е да се заличават парцели с отдавна погребан покойник, като се маха надгробната плоча и мястото се представя за свободно.

Това се допуска от действащата Наредба за погребално-обредната дейност в Столичната община, приета през 2017 г. Ако при изтичането на осмата година от погребението близките на покойника не платят законна такса за следващите 15 години, директорът на гробищата или районният кмет могат да предоставят мястото за ново погребение, като останките на погребания се препогребват в същия гроб.

Схемата с тайно заличаване на по-стари и неподдържани гробни места не би могла да съществува, ако се води строга отчетност и ясна карта на гробищния парк. Вероятно и затова е "поддържан" умишлен хаос в документацията.

"Решението на проблема е в пълно заснемане на гробищните паркове, след това цялостно въвеждане на данните, които съществуват и цифровизация", смята Димитров. Той е временно назначен на поста до провеждането на конкурс, в който заяви, че ще участва.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Бизнеса си е Бизнес!

Бизнеса си е Бизнес!

22.03.2024 | 09:21

Бизнеса си е Бизнес! България не естрана на Закона ! А На Бизнеса!

Отговори
3 0
цирк

цирк

22.03.2024 | 07:20

какъв балък трябва да си за да платиш за гробно място....... булгарисстанци прости

Отговори
2 1
Гюро

Гюро

22.03.2024 | 04:27

Всички се правят на ощипани! Особено кметове и разни местни величия! Затварят си очите за ВСИЧКО, защото и в гробищата има мафия! Преди 32 години за гроб на рогошките гробища платихме около хиляда лева! И шефовете в гробищния парк се усмихваха ехидно! Хайде някой да каже колко са тези пари при днешния живот! Тъй че не намесвайте всевишния! Мафията е повсеместна! Тя е плъзнала като метастази в цялата ни система, във всички сфери! Това е печалната равносметка!

Отговори
8 0
ryrty

ryrty

22.03.2024 | 00:41

Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:---- https://use.my/bioman

Отговори
1 5
ПОСЛЕ

ПОСЛЕ

21.03.2024 | 22:47

Като ви кажат ,че българина е боклук,да не се сърдите.....ето го доказателството.....И не само заради това деяние....

Отговори
9 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?