46

Без интернет събираме за 6 дни войска за Балканската война

Скоростта, с която става мобилизацията на родната ни армия през Първата балканска война, смайва дори опитния кореспондент на „Таймс” Джеймс Баучър. Ирландецът е голям застъпник на българската кауза, заради което неговото име днес носят улици в София, Пловдив и още три града. В репортажа си той описва как във войската искат да влязат хиляди българи, които по една или друга причина са негодни за служба. И това става светкавично - по телеграфа - без социални мрежи и интернет. Ето какво пише Баучър:

„Запасните чинове се свикваха чрез обявления по селата. Индивидуални пропуски не бяха издавани. Броят на тези, които откликнаха, далеч надхвърляше очакванията и изискванията. Мъже над допустимата възраст, момчета още незавършили обучението си, мъже, отхвърлени поради негодност да служат, се тълпяха и предлагаха своите услуги…

Напрежението продължи два дни и половина. През това време пътищата бяха изпълнени със селяни и каруци от близките села. Доколкото може да се съди, подготовката, извършена от щаба, спомогна за изключително бързото и спокойно протичане на мобилизацията. От датата на издаването на повиквателните до вчера, когато софийският гарнизон бе в бойна готовност, изминаха само 6 дни. През този период мирновременните части се увеличиха 8 пъти… Бързината, с която се съсредоточават войските, надхвърля всички очаквания. В Министерството на войната няма никакви неуредици, всичко там протича с точността на автомат”.

Балканският съюз обявява мобилизация на войските си на 17-18 септември. Българската армия, вдигната на крак през втората половина на септември, наброява около 600 000 военнослужещи с 1116 оръдия. В действащата армия, която провежда бойните операции, служат 366 000 войници и офицери. Бежанци от Османската империя, които не са приети в редовните войски, сформират Македоно-одринското опълчение с численост 14 670 души.

За Първата световна война Българската армия мобилизира близо 1 милион души след указа на цар Фердинанд на 9 септември 1915 г. Щабът на армията съсредоточава повечето от армията по сръбската и гръцката граница, но освен това отделя сили и на север към Румъния.

До края на войната под знамената са свикани 900-950 000 души - голяма и непосилна за издръжка от икономиката армия. Това е 20% от цялото население. Мобилизацията се извършва на териториален принцип. Сформирани са 11 дивизии, повечето от които са групирани в две армии - Първа и Втора. По-късно се формират още 3 дивизии.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Да ви сееееера на чифутските предположения

Да ви сееееера на чифутските предположения

06.05.2022 | 18:40

Суриозно И тва без интернет Неразбираемо за чифутската пасмина що за Чоловек е Българина А самото заглавие говори за чифутска профанщина и Просто Киро Просто Тиква

Отговори
0 1

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?