3906

Без да подозират: Как хора стават мулета на телефонни измамници ВИДЕО

Двойно повече са опитите за телефонни измами за първите два месеца на тази година спрямо миналата. Само за януари и февруари 20 000 обаждания са имали за цел да излъжат и вземат нечии пари. „Бизнесът” явно е проспериращ - с цяла верига от служители - въртачи, контрольори, логистици и мулета, които взимат парите от жертвите. Как обаче се става муле, каква е заплатата му и може ли да те наемат на тази позиция, без дори да подозираш? Отговорът е да, може. Двама души разказаха как по неволя са били замесени в измамната схема.

Георги Спасов и Селдин Хюсеин са мъже, които никога не са мечтали да бъдат мулета в телефонна измама. Без да искат за кратко стават точно такива след оферта за работа по телефона. „Каза, че се занимава с недвижими имоти по Черноморието. Номерът беше румънски и ми каза, че има много клиенти, които си купуват апартаменти и имат нужда от таксиметрови услуги от Бургас до Букурещ. Един ден ми се обади да закарам една жена до Русе”, разказва за схемата Селдин. При Георги историята е друга – лъжат първо съседа му, че търсят човек, който да събира оферти за дограма. Георги се съгласява за кратко да бъде този човек. Оттук нататък историите им звучат като една и съща. „Звъненето беше непрекъснато. За 7 километра поне 5 пъти ми звънна да пита дали съм тръгнал и къде съм”, допълва мъжът като посочва, че действието се развило в 14 часа.

„Когато се качи въпросната жена в таксито, направо ми подаде една чанта. Беше черна торбичка и вътре имаше доста пари. Аз се усъмних в нейното поведение. Беше една такава уплашена, една такава разстроена. Слезе от колата и тръгна да бяга. Не съм ги броял, ама на пачки стояха парите”, казва Селдин.

Селдин и Георги, без да знаят, вече са съучастници и са напът да предадат парите на измамниците. И двамата подават сигнал до полицията. „Аз го манипулирах 2 часа, че съм тръгнал, че съм до тоалетната, че зареждам колата, докато полицаите се задействат и проследят разговори и телефони”, споделя Георги. Полицията върнала парите на измамените хора, а мъжът получил заплашителен есемес с текст „Не знаеш с кого си се забъркал. Не знаеш какво ще ти се случи”.

За телефонните измамници единственият критерий, на който трябва да отговаря човек, за да бъде муле, е да има нужда от бързи пари. Затова основното място, на което набелязват мулетата си, са социалните мрежи, обявите за търсене на работа, за продажба на коли и други стоки. „Може би в самия момент на наемането на работа хората не знаят с какво се захващат. В процеса обаче няма как да не знаят, тъй като в голяма част от случаите те вземат пакети с пари, които са оставени в кошове за боклук, пейки, в електрически табла. Ако си на нормален трудов договор, дали ще получаваш пари от потенциален клиент, които се хвърлят през балкона? Много е малък процентът, в който мога да кажа, че мулетата не са знаели в какво участват”, коментира началникът на сектор "Измами" в ГДНП Златка Падинкова.

Не били малко случаите, в които възрастни хора над 70-75 години участват в телефонни измами като мулета. Най-фрапантният случай е на пенсионерка, която участвала в повече от 8 измами. На полицията казала, че го е направила от страх. „Била притискана, притеснявана. Страхувала се. Самата тя е била жертва на телефонна”, каза Падинкова. По думите ѝ мулетата работят или на процент, или на фиксирана сума. Фиксираната сума напоследък била между 200 и 400 лв., а понякога дори 500, информира nova.bg.

„Обикновено са хора на едно място. Настаняват се в хостели, хотели, апартаменти. Част от извършителите са ангажирани с комуникация с потенциалните жертви. Има и контролиращи. Контрольори са хората, които се занимават с набирането и контролирането на мулетата. Ако до момента основно престъпленията се извършваха в светлата част на денонощието, то сега има случаи, в които работят след 17 часа, в тъмната част на денонощието, в уикенда”, казва още началникът на сектор "Измами" в ГДНП.

Родното място на измамниците най-често се оказва Ветово, Горна Оряховица, Павликени, Левски и село Камен. Понякога обаче те местят така наречения си „офис” в Румъния. От там атакуват хора предимно в големите градове София, Варна, Бургас и Стара Загора. Твърде често мозъците на операцията – така наречените въртачи, остават скрити зад граница. Полицията знае къде са, знае кои са, но „основният проблем е, че действия по отношения на въртачи могат да се предприемат само в рамките на издадена европейска заповед за разследване, защото те упражняват дейност от друга държава. Там българската полиция няма правомощия”, каза Златка Падинкова.

По-лесни за хващане са мулетата. Но и те, чакайки досъдебното производство, не стоят без работа и продължават да пренасят пари. Част от тях явно са преценили, че правосъдието е по-бавно от печалбата, затова продължават да действат в насрещното на закона. Друга част – мулетата по неволя като Георги и Селдин, излизат от схемата чисти и с един научен урок – да не се доверяват на непознати.  

 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?