44

Бензинът поскъпва, дизелът поевтинява

Двупосочно движение в цените на горивата през последните седмици. Цената на масовия бензин А95 бележи ръст, докато дизелът поевтинява от края на април насам, пише actualno.com.

Какви са тенденциите и дали конфликтът в Близкия изток може да повиши цените на горивата точно в разгара на летния сезон?

Средната цена за литър бензин в момента е 2.72 лв. За последния месец е поскъпнал буквално незначително. А дизелът поевтинява с 3 стотинки, информира БНТ.

"Това се дължи на случващото се на борсите за готови продукти. Започна летният сезон в щатите. Това създаде известно по-сериозно търсене на бензин. Пазарът тества дали има достатъчно количество на бензин в световен мащаб - има нужните количества", каза Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Хората, които попитахме днес обаче очакват цените да се повишат през лятото.

Прогнозите на петролната асоциация обаче са различни.

"Няма да има сериозно повишаване на цените на горивата през лятото, а и има президентски избори в САЩ, а обикновено действащият президент не обича високите цени на горивата - те ще останат на тези нива, в момента. Но всяко геополитическо събитие може да окаже влияние на пазара. Ако стане нещо извънредно, нещо по-голямо, ако се разшири конфликтът, за което няма изгледи, в Израел и Палестина, има възможност да тръгнат нагоре", каза Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Все пак геополитическото напрежение към момента не е толкова голямо, за да се очаква недостиг на суровина или проблем с доставките, допълва Бенчев.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?