2374

БЕХ: България е рекордьор по износ на електроенергия

Ръководствата на „Български енергиен холдинг” ЕАД и енергийните дружествата от групата обсъдиха на работна среща готовността на енергийните обекти за зимния сезон, пише БНТ.

Към момента всички мощности в страната, които произвеждат електроенергия, работят на пълен капацитет и трябва да се предприемат действия за обезпечаване на запаси при неблагоприятни зимни климатични условия.

Рекордни са нивата на износ от около 2000 MW на час от България към страните от региона.

Планирането и прогнозирането на доставките на газ и производството на ток, необходим за покриване на нуждите на българската икономика и потребители, са сред основните приоритети на работата на дружествата от групата на БЕХ ЕАД.

Трябва да има и по-добра предвидимост от страна на лицензионните доставчици, които своевременно да резервират необходимите им количества.

Съгласно графика за нагнетяване, съхранение и добив по Плана за действия при извънредни ситуации към края на нагнетателния сезон в ПГХ „Чирен“ ще бъде нагнетено и ще бъдат добити повече количества газ през зимните месеци, което ще допринесе за понижение на регулираната цена.

По време на дискусията бяха представени настоящите и предстоящи планови ремонтни дейности с цел координация на процесите и гарантиране на достатъчно мощности за нуждите на българския енергиен пазар.

Извършени са всички необходими мероприятия, свързани с подготовката на предприятията от групата на БЕХ ЕАД за зимния сезон, като енергийната системата е в готовност, а дружествата са в много добро състояние.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Баджо

Баджо

28.09.2021 | 21:29

Как няма да сме рекордьори - произвеждаме евтин ток, който се купува от чужденците като топъл хляб, обаче пък внасяме скъп ток, който продаваме на родния бизнес и битовите абонати на безбожни цени.... Няма ли кой да се загрижи за националния интерес? Бизнеса вече не е конкурентноспособен а битовите абонати тепърва ще усетят с новите сметки ръста на цената.

Отговори
2 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?