2374

БДЖ пита за чистотата във влаковете

Клиентите на БДЖ могат да попълват специализирана електронна форма за мнение за чистотата във влаковете по време на своето пътуване. За целта на платформата до външните врати на всеки вагон и в мотрисните влакове са поставени стикери с QR код, чрез сканирането на който всеки пътуващ може да изрази мнението си за забелязани неизправности или отправяне на препоръки през визуализираната на мобилното му устройство електронна форма. 

Всеки стикер е с уникален номер, който отговаря на съответния вагон или мотрисен влак. По този начин се предоставя възможност за бърза и обобщена обратна връзка за състоянието на всеки конкретен вагон или мотриса, които достигат директно до определено структурно звено.

Така независимо в коя част на страната се намира съответният подвижен състав, информацията достига до най-близкия разположен пункт за поддръжка, където обслужващият персонал вече ще бъде уведомен за съществуваща неизправност още преди приемането на конкретния вагон или мотриса за оглед.

Електронната форма за мнение за чистотата предоставя още една възможност за лесно и достъпно по всяко време средство за подаване на сигнал за забелязани нередности или отправяне на препоръки от клиенти по време на тяхното пътуване с влак.

Чрез въведените стикери БДЖ се стреми да подобри метода за получаване на обратна връзка от своите клиенти, което създава възможност за по-бърза реакция и подобряване на условията за пътуване с влак.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов

28.10.2022 | 08:32

Пътувахме с бързия влак от Кулата за София. Качихме се в Сандански. Купето, в което бяхме (2-ра класа - 1-ва във влака нямаше), беше доста мръсно, особено между седалките. Мръсотията там се виждаше ясно, понеже разстоянието между тях (седалките) беше по-голямо.

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?