Доцент Дойно Петков: Всеки българин плати по един сладолед за първия ни космонавт

Доцент Дойно Петков завършва електроника в МЕИ. Работи в Централен институт по изчислителна техника, като участва в разработката на първите ни компютри. Поканен е в Централната лаборатория по космически изследвания. Отговаря за електрониката в проектите по изстрелването на първия български космонавт Георги Иванов.

Занимава се с дистанционните изследвания на Космоса от лаборатории, самолети, спътници. Отговаря и за проекта „Фобос“, който праща два апарата до спътниците на Марс. Успехът е невероятен, защото единият стига до 100 метра от Фобос. За сравнение - американската мисия се приближава на 6000 километра.

Доцент Дойнов стига до заместник-директор на Института за космически изследвания. Сега е пенсионер, работи там на мениджърски договор. Знае и най-малките тайни на българската връзка с Космоса. И ги разкри пред „Марица“.

Не съм от най-първите българи, изучаващи Космоса, но от 1975 година работя в тази област. Тогава започна първата голяма космическа програма за първия ни космонавт Георги Иванов. Държавата даде 20 милиона лева. Припомням, доларът беше 80 стотинки.

Направих си изчисления колко е платил българинът за програмата по изстрелването на Георги Иванов. Руснаците дадоха два спътника. Единият - за космическа физика, други - за дистанционни изследвания.

Та всеки българин плати по 48 стотинки. По един сладолед, толкова струваше.

Не може да се изчисли колко пари донесе мисията. Научните изследвания тогава бяха в зачатие. Не се продаваха данните, както сега. Сега се търгува с комуникациите.

Пари от Космоса

Вече се появиха доста частни компании, които предоставят комуникации от Космоса. Има нов български спътник, поръчан от наша фирма. Той ще покрива България с телевизионни програми (б.а. - спътникът на Балкансат трябва да бъде изстрелян до 18 месеца, сега се ползва норвежки). Продава се услуги на големи комуникационни компании. Може и вие да си купите услуга, стига да имате нужда.

В порядъка на 100-150 милиона лева струва един подобен спътник с парите за изстрелване, със застраховки, с всичко. На практика си купувате полезен товар на ракетата носител. Едно място струва според килограмите.

Със сигурност е хубав бизнес, не съм запознат с детайли.

Пробивът на Илон Мъск

Това е огромна крачка напред, със сериозен принос към бъдещето. Наречена епохална, историческа… Ок!  От всичките тези хиперболизации аз като инженер и учен не виждам смисъл. Не носят информация.

Но посоката е правилна. За първи път частно дефинирано ноу-хау участва в огромен проект на САЩ за пилотируеми космически кораби. Самата програма е държавна. НАСА е отделила 8,5 милиарда долара и ги е дала на компанията на Мъск. Конкретно в този проект - за възстановяване на програмата на една велика държава. Но на тази държава <210> трябваха 9 години да възстанови пилотирането в Космоса. Самият Тръмп каза, че не може да бъдат първа сила в света, ако са номер 2 в Космоса.

SPACE X започна проекта с първа цел да създаде ракета за многократно използване. Носителят се връща на земята, каца обратно на платформа в Атлантическия океан. Така рязко сваля цената на полета. Има една уловка. Според американски учени тази ракета не трябва да се използва втори път за полет с пилоти. Рискът се увеличава! Все пак е отработила част от ресурса. Не искам с това да омаловажава експеримента.

Ракетата носител е иновативна, за първи път в света се случва

Предимството е, че може да я преместиш винаги на друго място. Но пък е лабилна. Затова тук идва най-голямото постижение на проекта. Именно, системите за управление. Те са изключително постижение на IT специалистите. Нямат аналог в света! И руснаците могат да изстрелват от морето, но..

Продължаваме с товарния модул на ракетата на CREW DRAGON. Или капсулата. Преди да бъде пригодена за пилоти, тя е била използвана 22 пъти! Стигала е до МКС и е доставяла товари. 40-45 тона, ако не се лъжа, което е много.

Астронавтите в DRAGON са свободни. Досега и руснаци, и американци си седяха със скафандри, там спяха, целият цикъл се затваряше. Освобождаваха се от скафандъра едва след стиковката с МКС или съответната станция по пътя.

Другото страхотно постижение, което ме впечатлява след ракетата носител, това са скафандрите. Толкова са леки, като облекло в опасна зона! Съвсем ново поколение. Не знам обаче до каква степен могат да бъдат използвани в открития Космос. 

Капсулата е повече ноу-хау на НАСА. Толкова голяма, просторна не помня да е имало. Наземните съоръжения са също държавни. Също трябва да се отчита! САЩ има гигантско ноу-хау и го предоставя не само на Мъск, но на Боинг, на Локхийд. Продава го на Индия, Китай.

Ноу-хау са и дефектите, които се откриват, те са не по-малко важни. Сигурно има такива и при DRAGON, но няма как да ги оповестят.

Не мисля, че ще има проблеми със завръщането, макар че това ще е най-трудното. Американците няма да рискуват, убеден съм!

Нашето момче Кико

Българинът Кико Дончев, който е шефът на наземните операции, управлява също колосална дейност. Има много нови неща, които няма как да знам, но след време ще разберем. Като се почне от организация, през вид гориво. Също изключително тежка задача, която минава през хиляди експерименти.

Пари, пари, пари

При „Фобос“ телевизионната камера беше българска, моя разработка. Професор Нойкум от Мюнхен ръководеше проекта Марс 96, в него немците вложиха 70 милиона марки. Годината е 1996-а.

Станцията обаче беше руска, загубиха я и тя падна в океана. Немците загубиха 70 милиона марки!

Та професорът поиска да вземе целия наш екип, тъй като сме вече обучени, работили сме с руснаците. Не ни позволиха да заминем! Щели сме да забогатеем. Тогава заплатите тук бяха 200 марки, там даваха 2000! Е, затова хората избягаха на Запад.

Сега съотношението е същото. Ще дам пример с обикновен специалист. В НАСА се прибират годишно 70-90 хиляди от хора, които се  занимават с логистика или PR.

За инженерите, за учените от ранга на Кико Дончев въобще не говорим, те са съвсем друго ниво.

Но когато работехме по първите проекти, не мислехме за пари. Бяхме надъхани младежи на по 35 години. И България пак нямаше достатъчно пари, но беше космическа сила. Сега е износител на мозъци. Моят син и дъщеря също работят в чужбина.

Ще дам друг пример. Първият ни спътник „1300 години България“ струваше 1 милион долара, двамата космонавти - по 20 милиона лева.

В Америка щеше да излезе всичко това по 10

Знаете ли колко струва проектът „Аполо“? 24 милиарда долара! Преди 50 години! Какво е разпределението: половината отиват за разработването на микропроцесорите на "Аполо". Това са първите чипове. В момента вашият телефон - 4-ядрен, има повече памет от всичките чипове в „Аполо“.

Връзката между Тръмп, СССР и Петър I

И аз да съм на мястото на Доналд Тръпм преди избори, и аз ще говоря, че сме вече първа сила в Космоса. Но ще ви дам пример. Най-мощната американска ракета в момента лети със съветски двигател. От 30-40 години. Произведени са от бюрото „Южное“ в Украйна. Стоят на склад. Американците ги купуват и слагат на своите ракети, тъй като все още нямат свои разработки на подобно ниво. При това тези двигатели не са апотеоз на съветската техника. Но имат нещо важно!

Ракетата носител е огромен бидон, представете си. Кожух, облепен с пластмаси, които издържат атаката на горивото. Този бидон трябва да е здрав, да не се гъне. Следват турбини, които изпомпват гориво и го нагнетяват в дюзите на двигателя, където следва възпламеняване и взрив, който дава ракетната сила. Той се осъществява в соплото. Там става избухването, което дава огромна скорост на газовете.

Руснаците какво правят в годините след войната! Те са феноменални металурзи.  В тази камера, в която избухва горивото, образно говоря, там е съветското ноу- хау. В сплавта, която издържа този взрив. Там те са още недостижими и затова правят най-мощните двигатели. Сигурно и американци, и китайци изучават тази сплав, но друго е да я направиш.

Русия се гордее с тези металурзи, които са докарани още по времето на Петър I в Екатеринбург. Тогава е дадено начало на школата им.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
мърша

мърша

02.11.2023 | 03:02

Този Дойно си бе мърша.

Отговори
1 0
Дойно Петков

Дойно Петков

30.11.2020 | 01:59

Дойно Петков - как не се отказаха тези хора от славата, която не им носи блясък. Нямат срам. Съсипаха учени и излседвания и продължават да си пълянт джоба.

Отговори
1 1
Муахахахаха

Муахахахаха

28.06.2020 | 19:40

"Те (руснацит) са феноменални металурзи" муахахахахахаа!!! Не човек а желязо - феноменален металург - комунист!

Отговори
2 0
не реален курс

не реален курс

28.06.2020 | 13:14

този курс на долара 080 лв беше измислен и не реален,а действителният бе 3-3.50 лв,т.е не заблуждавай българите -20 000 000 х 3,00 лв е 60 мл : на 8 млн население =7,50 лв е платил всеки със заплата 105 лв е 7,14 % от заплатата или около 3 кг сирене,а не един сладолед-не ДЕМАГОГСТВАЙ

Отговори
3 0
Лимбо

Лимбо

28.06.2020 | 12:13

И без туй сладолед трудно се намираше .....

Отговори
1 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?