71

БАН със стресираща прогноза: Храните поскъпват до 200%

От Българската академия на науките прогнозираха над 200% скок в цените на храните при песимистичния вариант и 50% при оптимистичния. Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН очаква поне два пъти поскъпване на основните храни, ако войната в Украйна продължи.

Управляващите предложиха нулеви ставки на ДДС на хляба и още редица антиинфлационни мерки.

"Целият пакет е повече политически и донякъде антиинфлационен. Обърнат е към всички избиратели. Има повече политика и много по-малко икономика. Свалянето на ДДС-то ще помогне до известна степен на хлебопроизводителите, но едва ли ще се отрази на цената. В големите градове хляб се продава в големите вериги хипермаркети от заготовки. Това все повече измества нашите производители. Тук ДДС-то не знам каква роля ще изиграе", коментира доц. Боюклиев в "България сутрин" по Bulgaria On Air.

Той определи като "хубава" отстъпката от 25 ст. на литър при зареждане на бензин А95 и дизел, но отбеляза, че в Гърция има такава подкрепа за островите - избира се групата, която е най-засегната от инфлацията. 

"Бих насочил пари към късите вериги. Да направим по-евтин транспорта около София на производителите на зеленчуци. Качването на прага на задължителното регистриране по ДДС ще даде някакво отражение", посочи ученият от БАН и добави, че би насочил средствата към работещите бедни.

"Войната е шанс да подпомогнем местните зеленчукопроизводители или овощари. Всичко е внос. Очаква ни жътва, нова реколта. Има достатъчно засети площи, трябва да подпомогнат износа. Няма как да се изолираме от международния пазар", каза още доц. Огнян Боюклиев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Da  vi...

Da vi...

21.05.2022 | 19:14

E,tova go niama i v nai- razvitite evro darjavi! Prestanete politikanti-mafioti! Doide nasciat cas.

Отговори
1 1
Домакинов

Домакинов

19.05.2022 | 15:56

Прав е бил Дянков като спря парите на тези изкуфяли изкукуригали дъртаци, харчат народни пари няма грам ефект от дейността им нека покажат една иновация за последните 30 години, Един шапшал математик ни облъчваше за вирусите как ни заразяват по празниците от София до Бургаз как ни причакват в отбивките за Вакарел пазарджик Пловдив Стара Загора и колко вируса сме изгълтатли до Бургаз, пълен кукуригу

Отговори
10 0
Грънча от ПОТ ТВ

Грънча от ПОТ ТВ

19.05.2022 | 15:32

Майни, аз не искам да живея в евразийска държава, а в европйека! - каза Грънча и отиде да пърди_ по цял ден по пейките под Альоша!

Отговори
4 2
Спокоен

Спокоен

19.05.2022 | 15:24

Поредната партенка! Както за олиото - вчера купих "Калиакра" 2 литра на 9.98 лева!

Отговори
8 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?