46

Българските медици: В Хатай видяхме апокалипсис, унищожен е целият град

Като “хаос” и “апокалипсис” описаха Турция българските медици от ВМА, които тази вечер в 21.30 ч. кацнаха на летище „София“, след като в последната седмица помагаха на пострадалите от опустошителното земетресение.

“В Турция цари един хаос. Кацайки на летището в град Адана установихме, че службите не бяха подготвени. Не знаеха, че ще дойдат спасителни екипи. В един момент нашият екип беше първият международен, който кацна там. Впоследствие започнаха да кацат непрестанно самолети със спасители от най-различни страни и от цялата Турция”, разказа майор Цветан Станимиров за първите часове на терен. 

“За съжаление не успяхме да извадим живи хора от разрушените сгради”, каза още той. 

Стигайки в град Хатай, медиците ни са поразени от гледката. “Впоследствие стигнахме в град Хатай, където видяхме един апокалипсис. Целият град беше унищожен!”, разказа още майор Станимиров. 

“Мъка, трагедия, надежда в очите на хората”, това ще запомни старшина Мария Борисова. “Невероятно е чувството. Чакат да видят какво ще се случи с близките им. Имаше хора от всички части на Турция. Молят се и се надяват да видят техен близък”, допълва тя.

Старшина Борисова споделя, че като жена и майка е изживяла събитията в Турция тежко. “Надявахме се да намерим някой, който е жив и на когото да помогнем. Няма да забравя руините и телата на жени и деца”, каза още тя. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?