71

Българският червен кръст на 145 години: Роди се 6 месеца след Освобождението

Датата е 25 октомври, 1878 година. България е скъсала оковите на османското владичество и нацията е под адреналина на дългомечтаната свобода. И само шест месеца след заветния ден на Освобождението, в страната се ражда  Българското дружество на Червения кръст.

В онази далечна 1878-а година, местната организация  е 18-та по реда на своето основаване в целия свят. Този факт безспорно поставя жителите на някогашен Пловдив сред най-дейните и социално ангажирани общности и с основание е повод за гордост в днешното семейство от 190 национални червенокръстки организации на цели шест континента.

Днес Пловдивската червенокръстка организация е успяла да си извоюва славата на една от най-авторитетните у нас. Тя обединява 18 общински организации, които обхващат 12 300 членове и близо 1400 доброволци. Що се отнася до статистиката в цялата страна, в 28 Областни червенокръстки организации в България членуват близо 140 000 души, а в тях добро творят 16 400 доброволци. Така звучи накратко равносметката в цифри, 145 години след началото на Червенокръстката мисия в града под Тепетата. 

Събитието бе отбелязано с празненство, което събра в двора на БЧК  десетки дългогодишни членове и доброволци на организацията, както и желаещи тепърва да станат част от екипа на Червения кръст.  Сред присъстващите на честването беше доцент Христо Паунов - преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на ПУ “Паисий Хилендарски” и в Юридическия факултет на УНСС. Уважаваният преподавател  е член на организацията цели 30 години. "Доведоха ме в организацията още преди да стана студент, а останах тук, защото просто ми хареса. Намерих много приятели, имах много възможности за контакти с хора", спомня си времето преди 30 години доц. Паунов.  За него Червеният кръст е  "бялата лястовица" в света на милосърдието и хуманизма. "Присъствието в Червения кръст не е просто да членуваш в една организация. То е нещо много повече - изразяване на гражданска позиция, чувство за социална справедливост, то е мисъл за това как човек може да помогне на хора, които имат нужда.", сподели доц. Паунов. 

Таня Георгиева, директор на Секретариата на Областен съвет на БЧК-Пловдив изрази гордостта си от постигнатото от целия екип на организацията и пожела той да продължи с добрата работа и да не спира да се разраства. "Пловдивската червенокръстка организация е една от най-активните и големите. Постигнахме много. Над 5000 украински граждани се подпомагат ежемесечно. И то не само с хуманитарна помощ, но и се работи и много активно в процеса на тяхната социализация", каза г-жа Георгиева.

Благодарност към всеки помогнал някога на организацията изказа д-р Петрония Карамитрева, председател на Областната организация на БЧК-Пловдив. "Благодаря на доброволците, членовете, на нашите партньори и дарители и всички, които движат цялата дейност в пловдивската организация. Това са г-жа Таня Георгиева и всички онези пчелички, които са постоянно атакувани от нуждата за някаква акция", каза д-р Карамитрева. 

Екипът на Български червен кръст - Пловдив апелира към привличането на нови доброволци и членове на БЧК. "Имаме нужда от тях, защото навлизаме в нови мащабни хуманитарни програми", призна г-жа Георгиева. 

Сред записаните доброволци днес имаше чуждестранни студенти от Индия и Канада, които учат в Медицински университет - Пловдив. Ученици от Националната търговска гимназия - Пловдив също изявиха желание да станат част от голямото и сплотено семейство на БЧК.

Илияна Господинова, ученичка в 11 клас разказа за обучение, проведено от Българския червен кръст през изминалата година. Именно по време на това обучение е запалена искрата и то е мотивирало нея и нейни приятели да се запишат като доброволци. "Искаме да помагаме на хората, да показваме какви са дейностите на организацията. Именно техните инициативи, акции и кампании ни подтикнаха да дойдем днес и да се запишем", сподели Илияна. Младежите вече дори се замислят за професионално развитие в областта на социалната работа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?