4020

Българки се грижат за милионери в Италия срещу мизерно заплащане

Мнозина биха  предположили, че грижата за възрастни, често богати хора, носи все пак някакви позитиви, обикновено финансови. Истината обаче друга...

Родопчанки се грижат за старци в Италия, някои от които дори милионери. Възнагражденията за баданте, или т.нар. „домашни помощници“, рядко надвишава 900 евро. Част от заплатите на гледачките на възрастни хора обикновено се изплащат от държавата, като допълнително се дава и от работодателя. В други случаи възнагражденията са изцяло от лицето, за което се полагат грижи или от семейството му, пише 24 Родопи.

„Работих при възрастен италианец, който разполагаше с 3 милиона евро в банковата сметка. Живееше в къща на село, съвсем скромно. Заплатата ми бе 900 евро, която ми плащаха негови роднини. Успял е да спести всички тези пари с работа, но и с различни машинации, докато е бил управител на голямо стопанство, което е включвало много фермери от региона. Поне така твърдяха близките му. Този човек никога не е ходил на почивка, не е виждал и морето. След като почина, всичките му спестявания отидоха при роднини, които най-вероятно също няма да ги харчат, предвид начина на живот, който водят“, споделя за „Родопи voice“ баданте от Родопите. Жената живее и работи на Апенините от близо 20 години.

Почти няма пенсионер, който да не разполага поне със 100 000 евро в банка. Грижих се за старец, който бе спестил близо половин милион. Стар ерген, който дори на младини се е хранил при семейството на сестра си, за да спестява средства. Никакви претенции към храната. Винаги искаше в менюто си супа с паста, което по същество си е просто една гола чорба. Нямаше дори телевизор в дома си“, споделя впечатленията си друга гледачка от региона.

Въпреки ниските заплати, професията на баданте е една от най-предпочитаните от жени от България. Те не плащат за квартира, нито за храна, тоест успяват да спестят всичко заработено.

„Не съм виждала хора да живеят в такава нищета, ако и да разполагат с такива средства, които са внушителни за нашата страна. Те дори отказват да се къпят под предлог да не се разболеят, но всъщност е за да пестят вода. Една от бабите, за които се грижех, ме караше до оставям хляба да изсъхне, за да може след това да топи в чашата с вино и това й бе десертът след вечеря. Болшинството от тях не са ходили никога на море, нито пък са напускали държавата“, разказва за екипа ни друга родопчанка.

Фамилиите в Италия са изключително задружни. В селските райони се занимават главно със земеделие и животновъдство. Живеят в големи къщи, заедно, или в сгради в близост една до друга. За възрастните обаче задължително се наемат гледачки, никой от семейството не отделя време за тях. Баданте не са само жени от Източна Европа, но има също така от Африка и далечна Азия. Немалко и италианки от южните райони се занимават с подобна дейност в богатия север.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?