2374

България влиза в Шенген декември?

Възможно е в началото на декември да има решение за присъединяването ни към Шенген. Това заяви служебният външен министър Никола Милков, съобщи NOVA. Започват дипломатически совалки, за да се гарантира положително становище за членството на България.

Вчера е приключила проверката за готовността на България за влизане в шенгенското пространство. Външното ни министерство е получило уверение от министъра на вътрешните работи, че тя е успешна.

Президентът Румен Радев също коментира присъединяването на България към Шенген. Той призова да се изчака окончателния доклад и увери, че се работи на всички нива страната ни да стане пълноправен член.

Какво представлява Шенгенското пространство?

Шенгенско пространство гарантира свободно движение, без граничен контрол, на повече от 400 милиона граждани на ЕС, заедно с граждани на държави извън ЕС, които живеят в границите на Съюза или го посещават като туристи, във връзка с обмен на студенти или за бизнес цели (всеки, който легално присъства в ЕС). Свободното движение на хора дава възможност на всеки гражданин на ЕС да пътува, работи и живее в държава от ЕС без специални формалности. Шенген подкрепя тази свобода, като дава възможност на гражданите да се придвижват из Шенгенското пространство, без да подлежат на гранични проверки.

Шенгенското споразумение е договор между част от страните в Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници   и за единна визова система. Подписан е на 14 юни 1985 година на борда на кораба „Принцеса Мария-Астрид” в Шенген, Люксембург между пет от тогавашните десет страни челенки на Европейската общност – Белгия, Кралство Нидерландия, Люксембург, Франция и Федерална  Република Германия.
Към настоящия момент Шенгенското пространство обхваща повечето страни от ЕС, с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния.
България, Хърватия и Румъния са в процес на присъединяване към Шенгенското пространство и вече прилагат до голяма степен достиженията на правото от Шенген. Освен държавите от ЕС, Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн са част от Шенгенското пространство.

Шенгенско сътрудничество

Всеки има право на свободно движение в рамките на Шенгенското пространство. Целта на Шенгенското сътрудничество е да осигури защита на хората и тяхната собственост чрез намаляване на възможностите за злоупотреба с това право. Това включва засилено и ефективно сътрудничество между полицейските, митническите, съдебните органи и органите за контрол на външните граници на всички държави-членки, налагащо се поради премахването на вътрешните граници.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
И като влезем в Шенген,та какво?!

И като влезем в Шенген,та какво?!

15.10.2022 | 13:02

Значение има икономиката ни,политическата криза,енергийната и заплати и доходи,всичко друго е бошлаф

Отговори
3 0
пропаганда

пропаганда

15.10.2022 | 09:06

България влиза.... ама друг път. При тази корупция и пълна липса на държавност.....

Отговори
4 2
Атака

Атака

15.10.2022 | 10:14

И сега, ако не ни приемат. Веднага Референдум за излизане от корумпирания ЕС

Отговори
2 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?