4020

България вече е в Шенген по въздух и вода: Какво се променя?

От днес България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие.

По този повод Летище София разпространи информация за пътниците, която да улесни преминаването им през най-големия и натоварен български аеропорт. 

Ако сте заминаващ пътник

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, ако имате такъв. След това предстои само проверка сигурност, както и митнически контрол за страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Такъв се осъществява и за пътници, пътуващи за трети страни през страна членка на Шенген. След това пътниците се отправят към изхода за излитане, без да преминават паспортен контрол.

Ако дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка за сигурност, митнически контрол и паспортен контрол.

Ако сте пристигащ пътник

Ако пътник каца на Летище София от страна членка на Шенген, той може да се отправи директно за получаване на багаж, ако има регистриран такъв, без да преминава паспортен контрол. 

Остава преминаването през митнически контрол за пътници, пристигащи от страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пътници, пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания багаж остава същата, както е до този момент.

Без писмено съгласие от родителите на малолетно или непълнолетно дете

Главна дирекция „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски държави. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния районен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

Задължителен документ за самоличност

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
11 коментара
Обслужващ персонал

Обслужващ персонал

31.03.2024 | 15:37

Нищо, пак ще сте скъсани оръфляци!

Отговори
0 0
Исторически момент: Габриел полудя от щастие, награби двама министри и

Исторически момент: Габриел полудя от щастие, награби двама министри и

31.03.2024 | 11:52

Исторически момент: Габриел полудя от щастие, награби двама министри и… СНИМКИ https://blitz.bg/politika/istoricheski-moment-gabriel-poludya-ot-shchastie-nagrabi-dvama-ministri-i-snimki_news1010274.html

Отговори
1 0
България Днес!

България Днес!

31.03.2024 | 11:44

България Днес! Лъжи! Измами! Незаконни действия ! Ограбване на населението! Това е след 34 годишното управление на Демокрацията! Всичките 240 и останалите от Управлението на страната!

Отговори
0 0
Васил

Васил

31.03.2024 | 10:25

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:+---- https://e.vg/alman

Отговори
0 0
Партията - Оруел 1984

Партията - Оруел 1984

31.03.2024 | 09:43

И какво толкова отпада при този въздушно-капков Шенген? Едно показване на паспорта или личната карта! Пълна заблуда и измама за народа! За да може някой ПАРТИЕЦ да се хвали....

Отговори
4 1
davidof

davidof

31.03.2024 | 09:19

предлагане на земеделски, индустриални и лични кредити Нашата банка ви предлага заеми за всички ваши нужди от финансиране за всички ваши проекти във всички сектори на дейност и вашите лични нужди. Ние финансираме иновативни земеделски и агро-индустриални проекти. Налични са оферти за финансиране, вариращи от 10 000 евро до 500 000 евро, погасени само с 2% годишно и със срок на изплащане до 25 години. За цялата си информация се свържете с нас по имейл на. Имейл: [email protected]

Отговори
0 3
Наркии

Наркии

31.03.2024 | 09:45

Криви мастийй , поздрави на майкави на задния двор . Моля пишете ми за допълнителна информация колко дълбоко го зима и как ближе после като го изкарам да не губил аромата ! [email protected]

Отговори
1 0
Хайдутин

Хайдутин

31.03.2024 | 08:58

Тия пак ни крадат нашите бандити , иначе е добре да не гледам кривите Сури да ми гледат паспорта умно с празен поглед като пристигам !

Отговори
1 2
Значи

Значи

31.03.2024 | 08:53

Значи трябва вече да Летим! Без да Кацаме!

Отговори
2 1
Нищо!

Нищо!

31.03.2024 | 08:40

Нищо! Правителството и Олигархията продължава да ни краде! Феодализма продължава на Всяко ниво!

Отговори
7 1
Чичо Ичо

Чичо Ичо

31.03.2024 | 08:08

За 98% от българите нищо.

Отговори
10 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?