2374

България вдига червен флаг на ЕС за руското петролно ембарго

България ще наложи вето на решението на ЕС за руското петролно ембарго, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция. 

В Брюксел днес се провежда съвет на посланиците на страните членки на ЕС. На него участва и българският дипломат Румен Александров.

Заседанието е започнало сутринта, а посланиците са категорични, че ще продължи, докато не се реши за руското петролно ембарго.

Комисията е представила лека модификация на плана, в която е предложено да се въведе изключение за Унгария, Словакия и Чехия, защото нямат излаз на море. Това обаче не е предложено за България.

От София е получен червен флаг, което означава, че ако и България не бъде добавена в изключенията, ще наложи вето, пише NOVA, позовавайки се на свои източници.

Унгария и Словакия искат по-дълъг период на прекратяване. Според настоящото предложение на Комисията и двете страни ще получат една година повече от останалата част от ЕС, за да се откажат от руския петрол. Но Будапеща и Братислава отхвърлиха тази оферта, като се аргументираха, че се нуждаят от повече време, за да адаптират своите вериги за доставки. Те вероятно ще успеят в усилията си - вероятно ще получат две години повече от останалата част от ЕС.

Чешката република и Словакия вероятно ще се присъединят към тази схема за освобождаване, тъй като и двете са по подобен начин зависими от руския петрол.

"Опитваме се да договорим някои практически аспекти. Например - какви алтернативни доставки на петрол можем да предложим на тези държави? Това най-вече са страни, които нямат достъп до море. За тях е решаващо петролът да идва по тръбопровод", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

"Руският или който и да е петрол, може да пристигне само по тръба. На единият край на тръбата е Русия, на другият е Унгария. Това е ситуацията, която имаме в момента. Не можем да приемем решение, което я игнорира. За да променим ситуацията, трябва да реогранизираме нашите рафинерии. Това би струвало милиарди евро. Ние нямаме пари за това, а Европейския съюз не го плаща”, заяви унгарският премиер Виктор Орбан. 

По обед стана ясно, че срещата на Комитета на постоянните представители е приключила темата с 6 пакета санкции, без решение за момента. Очаква се да продължат или по-късно днес, или утре.  

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
защо

защо

07.05.2022 | 11:22

Нашите министри са отсъстали от дискусиите. Вероятно са се редили за снимка с фон дер Лайен.....

Отговори
2 0
777

777

07.05.2022 | 00:37

Тези харвардски мощенници мразещи всичко което не е американско и ес всички вие ги избрахте

Отговори
10 3
Какви алтернативни решения бе продажни иди.оти

Какви алтернативни решения бе продажни иди.оти

07.05.2022 | 00:02

Нямаме вашите пари и не може да изпълняваме вашите заповеди без да ни компенсирате с милиарди евро. Разбрахте ли бе мръсни продажници.

Отговори
11 3
никакъв Шести пакет

никакъв Шести пакет

06.05.2022 | 23:55

Идиоти да се налагат санкции само за запада.

Отговори
8 3
Прави се унгарците отсрочка не две години а 20 години

Прави се унгарците отсрочка не две години а 20 години

06.05.2022 | 23:46

Защо западът ще ни заробва? Това е терор. Мръсни гадове. Фашисти!

Отговори
15 4
Не червен флаг а червен картон трябва да вдигнем на продажния запад

Не червен флаг а червен картон трябва да вдигнем на продажния запад

06.05.2022 | 23:41

Западът за какви си мислят да се разпореждат с чуждите съдби. Това е терор към източноевропейците. Защо ще ни бъркат дълбоко в джобовете. Ще ни забраняват вноса на евтини суровини. Това е неонацизъм в действие. Унищожават Европа. Продадоха се на каравани. Какъв кошмар за източноевропейците.

Отговори
17 5
Фон лайнарката кога ще влиза в затвора за милиарди от ваксините

Фон лайнарката кога ще влиза в затвора за милиарди от ваксините

06.05.2022 | 23:33

Това са милиарди евро за токсичните ваксини на мъжа й. Затвор за крадците и лъжците! Лайнарката да се яде лаината!

Отговори
16 3
евала на унгарците нашите гъзолизци пак ще усерят работите

евала на унгарците нашите гъзолизци пак ще усерят работите

06.05.2022 | 23:27

Какви са тези неонацистки забрани. Да излизаме незабавно от Европейския съюз мръсни продажници. Унищожават Европа гадините мръсни.

Отговори
14 5
Пешо

Пешо

06.05.2022 | 20:31

България не може гащите да си вдигне, флагове щяла да вдига..

Отговори
26 6

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?