49

България - страната на старите голфове! Ето най-продаваните коли втора ръка за 2022 г.

България си остава страната на старите Golf-ове, ако се съди по традиционната справка на Automedia.bg за регистрациите на употребявани автомобили в МВР за 2022 година.

Страната ни неведнъж е била наричана именно "страната на старите голфове" и това очевидно не се е променило и до ден-днешен, въпреки огромните ръстове при марки като Mercedes, BMW и Audi. Golf оглавява подреждането с почти двойно повече регистрации от марка №2. През 2022 са били закупени дори пет бройки е-Golf и една R32. Спадът спрямо миналата година е едва стотина автомобила, коментира изданието.

Под №2 застава Mercedes C-Class с 5256 автомобила.  Компактните премиум модели са може би най-бързо растящият сегмент на вторичния пазар в България. C-класата, А4 и Серия 3 общо събират почти 14 000 регистрации. При С-класата спадът спрямо 2021 е около 500 коли, което е достатъчно, за да измести тя Passat от второто място.

В топ три неминуемо влиза и Volkswagen Passat с 5172 бройки. Още един традиционно много търсен от българите автомобил, който не губи позиции и напоследък. И тук обаче мнозинството коли е на пределна възраст - най-вече от поколението В5 (1997-2005 г), макар вече да има и доста бройки от В6. Заради близо 800-те коли спад спрямо 2021, Passat отстъпва второто място в класирането, което неизменно държеше от десетилетие насам, пише  Automedia.bg.

Но разликата между Volkswagen и Mercedes все повече намалява. От десетте най-продавани коли втора ръка у нас първите девет са германски, и цели 6 от тях са от премиум-марки (тъкмо обратното е при новите коли, където в Топ 10 няма нито една от Германия).
     


Възрастта на внесените у нас возила не е учудваща – близо 66% са над 10-годишни. Други 15 на сто обаче са почти нови – на възраст до 6 месеца.       

 Като цяло пазарът на употребявани автомобили в България се е свил през 2022, най-вече заради порасналото търсене за тях на Запад и значително по-високите им цени. За първите 11 месеца на годината в МВР са регистрирани 183,135 употребявани коли, с над 18,000 по-малко от същия период на миналата година. В същото време пазарът на нови автомобили е пораснал с близо 7,000 бройки. Така съотношението стари-нови е около 5.9 към 1 - най-доброто от повече от десетилетие (преди година беше 8.2 към 1).

Почти половината от пазара втора ръка се пада на германски марки, малко над една пета е за японците, и около една десета - за французите. Все пак доминацията на Германия полека-лека отслабва: докато в миналото всички японски марки, взети заедно, не можеха да стигнат продажбите на Volkswagen, сега съотношението се е подобрило и те са почти равни на VW плюс Opel.

Няма съществена промяна в съотношенията между типовете задвижване. Все още най-популярният двигател по българските пътища си остава дизеловият - близо 55% от всички коли. С бензинов мотор са около една трета, а една десета са с газови уредби за пропан-бутан. Електромобилите са скромните 0.2% от целия автопарк, но за последните две години броят им на практика се е утроил.
     
И две уточнения за статистиката на изданието за 2022 г. Първо, статистиката ни се отнася само до автомобили с категории M1 и N1. И второ, моделите с различни имена се разглеждат поотделно - иначе Peugeot 206, 207 и 208 с обединени усилия биха заели 10-ото място в класирането. Изключение сме направили само за Mercedes ML и GLE, защото при тях смяната на името на практика стана по средата на третото поколение.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Golf 5 1.9

Golf 5 1.9

09.01.2023 | 00:10

Купих си Голф 5, страхотен автомобил. Ефтина подръжка, лесна за обслужване, частите са ефтини. А самата кола е много здрава и надеждна. Ако се чудите това е колата няма да згрешите

Отговори
3 3
Мекица

Мекица

08.01.2023 | 18:46

Ние сме вашистки пърцал и приоритетно у пърцала ни съ мотат вашисти и за туй не ги трием Най изтъкнати вашисти като за пример са Тиквата от Банкя Плевню Тома Бикъ кравата Деси Киро Простуту Ристю Дъгъейбъ Свирчев Тотю мамин Гюл и чат пат Свинаря за разнообразие Тъ Така Де

Отговори
0 4
Та си дойдохме на думата

Та си дойдохме на думата

08.01.2023 | 15:12

Това заключение говори за поне две неща Първо че Българина макар скопен от наглата лакома чиййфутска мафия да си произвежда сам автомобил е много грамотен технически И второ Завета на Цар Борис Винаги със Германия но никога срещу Русия е още жив Тъй че и тези им опити днешни да всеят раздор между Русия със ресурсите и Германия със инженерната мисъл и от там България да бъде потърпевша няма да успеят Руските ресурси и Братята Християни от Русия както и Германския инженерен продукт във едно със Братята Християни католици са винаги добре дошли във България и на нашата трапеза и на нашия пазар А чийчйфутите на сапун във високотехнологични фабрики във Германия Дахау Освиенцим

Отговори
8 10
Марица, тоя фашага с повреден мозък що не го изтриете веднага?

Марица, тоя фашага с повреден мозък що не го изтриете веднага?

08.01.2023 | 15:27

Само мърси тука.

Отговори
10 4
Българинът, ГЮРО, му иде отвътре да се покаже голяма работа

Българинът, ГЮРО, му иде отвътре да се покаже голяма работа

08.01.2023 | 14:38

Затуй вместо нова Дачия като румънец ще си вземе Мерцедес или БМВ на старо. Който може и от магазина ще си вземе, но повечето не могат. В Албания например само Мерцедеси карат, по същата причина. Стари естествено.

Отговори
8 4
Ами

Ами

08.01.2023 | 14:21

Българите не са глупави и знаят, че новите ширпотреби няма да изкарат дълго и на 20-тата година ще са на скрап. А по улиците още се срещат и 30 годишни голфове в завидно добро състояние.

Отговори
24 2
ГЮРО

ГЮРО

08.01.2023 | 13:57

Да се подиграваш на хората, живеещи в най-бедната и ограбена страна в Европа, е идиотизъм на квадрат. Кората купуват и карат това, което могат. Как се гледат малки деца без автомобил? Може, но е трудно. А после защо бедната нация умирала. ИзрУдите смятат да внесат население отвън. Ама будали, готови да работят за жълти стотинки няма достатъчно.

Отговори
26 1
юро

юро

08.01.2023 | 14:49

Ами иди на Запад,там текат реки от мед и масло,всички карат нови коли,на всяко дете всичко е безплатно,ще ходиш на почивка поне два пъти я на Малдиви,я на Курилите,какво чакаш?

Отговори
9 13
Коментар

Коментар

08.01.2023 | 13:55

България е страната на немските коли втора ръка дизел без катализатор. Затова като спрете на светофар зад стар голф, ще ви опуши повече от новите градски автобуси.

Отговори
16 14

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?