46

България ще помага на РСМ с ток за зимата

Основна тема на срещата беше енергийната криза, разтърсила цял свят

Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решаване на предизвикателствата, които стоят пред страната в сектора на енергетиката. Обсъдихме конкретни възможности за електроенергията и преноса на природен газ – както за нуждите на индустрията, така и за битовите потребители на РСМ. Това заяви на съвместен брифинг с премиера на РСМ Димитър Ковачевски премиерът Гълъб Донев. Двамата са обсъдили доставката на електричество за обезпечаване на нуждите на бизнеса на фона на световната енергийна криза.

"Днес при разговорите, които проведохме, двамата потвърдихме отново добрата оценка, която имаме за създадените предпоставки за положително развитие на диалога между нашите две страни и това, че ще работим последователно за задълбочаване на конструктивното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, като ще се стремим да обхванем и всички области, които включва Договорът за добросъседство и сътрудничество между Република България и РС Македония", подчерта от своя страна служебният премиер Гълъб Донев. 

Той посочи, че за периода до 31 март 2023 година е договорено да бъде изнасяна около 200 мегаватчаса базова електроенергия. По думите му ще бъдат постигнати и договорености за складиране на природен газ в „Чирен”, така че РС Македония да може да се възползва от участието си в терминала в Александруполис. "Така доставките на втечнен газ ще могат да бъдат по-балансирани без страната да изпитва допълнителни трудности", категоричен е българският премиер. 

"Основната тема, по която разговаряхме с премиера Донев и неговата делегация,  беше енергийната криза, която разтърси всички икономики по света. Ако преди две години се борехме с пандемията от COVID-19, която блокира света, и с недостига на ваксини – сега се борим с недостига на електричество и скъпи енергоносители, които носят големи проблеми както за гражданите, така и за бизнеса", посочи той. 

По думите му е договорена доставката на електричество, които да обезпечат нуждите на бизнеса. „За целта ще бъде сформирана работна група, съставена от експерти от министерствата на енергетиката и икономиката на нашите две държави. Те ще обсъдят техническите параметри за доставките на електричество, капацитета и цените, които ще бъдат определени съгласно законодателството на Република България и това на РСМ”, посочи северномакедонският премиер.

От казаното от Ковачевски стана ясно, че двамата премиери са говорили и за възможностите на газохранилището „Чирен”. Премиерът на РСМ  изрази и надежда, че в рамките от две седмици ще има решение и за Скопие, и за София, както и за бизнеса и за битовите потребители.

След срещата си с премиера Донев Ковачевски се срещна и с президента Румен Радев. "България е един от по-големите производители на електроенергия в региона. Договорихме се с правителството да се сформира работна група, която да обсъди детайлите по износа на ток към Скопие", заяви на срещата си с държавния глава премиерът на РСМ Ковачевски. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Тъ Така Де

Тъ Така Де

05.09.2022 | 22:04

Ами Ковачевски Нашио брат да бе се сетил да донесе 5 ,,6 милиарда еврака та достройм още два три блока там във гьоля всейзвестен и по атомна линия още по Братски да станем Нещо като сватове Нещо като Кооператив Нящу като ТКЗС Нящу като чифутски кибуц Нящо като Ядрен монопол на Балканите Абе все Нящу

Отговори
1 0
УМЕН

УМЕН

05.09.2022 | 21:35

Да искат ток от тяхните създатели Сърбите защо искат от нас за благодарност че ни ругаят ли и за цялата наглост от нашите политици на тях продават по ефтин ток .....

Отговори
6 0
Безплатни книги

Безплатни книги

05.09.2022 | 21:19

Има изхвърлени книги на ул. Малгара, пресечка на Димитър Талев в Кючука, пълна детска кошара, до казана, до трансформатора, залата за бокс. Много са, отивайте!

Отговори
1 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

05.09.2022 | 19:44

ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ се кой еГЪЛЪБ ДОНЕВ който смени ШЕФОВЕТЕ НА аец КОЗЛОДУЙ и сложи негови ХОРА близки до бившите мутренски ГРУПИРОВКИ ВИС 2 и СИК

Отговори
7 1
Кой ще излезе от министерство на енергетиката и сега да обясни на БГ:

Кой ще излезе от министерство на енергетиката и сега да обясни на БГ:

05.09.2022 | 19:27

След като имаме толкова електроенергия,която продаваме,веднага КЕВР да се намеси и да контролира цените и да ги свали ДРАСТИЧНО за бг вътрешен пазар-и за домакинства,и за индустрия.И да ни обясни и какво е това общо ползване на Александруполи с “братска”РСМ за газта?!Като ги взимате тия решения-дайте пояснения какво точно?!Защото ги взимате на наш гръб?!!!

Отговори
10 0
Реалист

Реалист

05.09.2022 | 19:17

Говори се че българия ще има три за стоки за газ а на нас кой ще ни помогне значи ние ще помагаме ананас кой ще помогне

Отговори
7 0
Пловдив

Пловдив

05.09.2022 | 18:37

Това е новата политика на президентът Радев за да се хареса на всички дава нещо което не е негово и обещава и ближе задните части на запада.

Отговори
12 0
Густо

Густо

05.09.2022 | 18:27

Само са посмеят!! Ще ги гоним с тояги по павета.а ж'амбазки шъ ги полива с маркучи.. Е тая глупост е най големия виц за днес!

Отговори
8 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

05.09.2022 | 17:23

ТОВА е БЕЗОБРАЗИЕ

Отговори
13 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

05.09.2022 | 17:22

СРАМ а в БЪЛГАРИИЯ ни чака студ глад тъмно

Отговори
16 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?