2374

България ще има нов суперкомпютър за над 10 млн. лв.

Новият суперкомпютър на България е с прогнозна стойност над 8,8 млн. лв. без ДДС (10.6 млн. лв. с ДДС). Това става ясно от обявление на Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ).

Спечелилият поръчката ще има срок не по-дълъг от 240 дни да изпълни договора. Интересни са и критериите за оценка.

Теоретичната върхова производителност на сървърната подсистема (клъстер) с универсални многоядрени процесори ще е с тежест 10%. Теоретичната върхова производителност на сървърната подсистема с универсални многоядрени процесори и графични ускорители ще е с тежест 30%. Срок на гаранционна поддръжка на оборудването – 40%, и цена – 20%.

Предишната поръчка от началото на февруари за хетерогенен суперкомпютърен комплекс е била прекратена, заради открит ограничителен порок в изискванията. Така например едно от изискванията било кандидатът да е изпълнил минимум 3 доставки с предмет, идентичен или сходен с предмета на поръчката през последните 3 г., като системата трябвало да е на основата на мрежово и компютърно оборудване с не по-малко от 20 сървъра. Корекцията сега е „не по-малко от 10 сървъра или еквивалентна“.

Преди същинското обявление за доставка Институтът обяви пазарни проучвания, участие в които взеха шест фирми. Именно те показаха колко ще струва новият суперкомпютър на България – 10 млн. лева. В изискванията към всички, които биха могли да участват в тази поръчка, беше суперкомпютърът да е базиран на изчислителни технологии от най-ново поколение, с акцент на енергийната ефективност и да притежава способност за решаване на широк кръг научни задачи. Общата му теоретична максимална производителност за всички възли с графични ускорители ще е не по-малка от 2000 терафлопа (1 петафлоп е равен на 1000 терафлопа, а 1 петафлоп може да прави един квадрилион изчисления в секунда – б.р.). Получените оферти бяха шест, като усреднената стойност от ценовите предложения дава резултат 9 877 283 лв.

 Припомняме, че по проект на обща стойност над 29,4 млн. лв. Българската академия на науките чрез своя Институт по информационни и комуникационни технологии стартира изграждането на съвременен Дейта център и суперкомпютърна система от ново поколение.

Проектът „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“ се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. От 2015 година в Центъра за високопроизводителни пресмятания на ИИКТ в режим 24/7/365 работи суперкомпютър „Авитохол“. При въвеждането му той е бил под номер 331 в класацията Топ 500. Доставен е по договор с консорциум „ЕЙЧ ПИ ЕНД СИ БЪЛГАРИЯ", в който участват фирмите „Хюлед Пакард - България“ и „Сиенсис“. В началото на 2021 година суперкомпютърът беше разширен с 6 петафлопа дискова памет. В момента това е най-мощната изчислителна система не само в България, но и на изток от Чехия и Австрия, съобщиха от ИИКТ.

Бъдещият суперкомпютър ще бъде по-енергийно ефективен спрямо „Авитохол“. Основната цел на суперкомпютрите е да осигуряват изчислителен ресурс на най-високо европейско и национално ниво. Направата на краткосрочни тридневни прогнози е една от дейностите, които се случват с помощта на „Авитохол“. Преди около 2 г. на среща с президента Румен Радев директорът на Центъра за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии Светозар Маргенов обясни, че ако не се ползва суперкомпютърът, друга научна станция може да направи същите изчисления за 2 седмици. Така времето за решаване на задачата е над времето за физически процес, който трябва бъде прогнозиран. С тяхна помощ се правят изследвания за влиянието на климатичните промени и как различните сценарии ще повлияят на страната ни след 50 години, за да може да сме подготвени.

В периода от средата на 2019-та до октомври 2020 Институтът направи три неуспешни обявления по процедура за доставка на система с възможност за съхранение и обработка на петабайти от данни, чиято прогнозна стойност беше над 6 млн. лв. без ДДС. Процедурата беше финализирана едва на четвъртия път. Спечели я фирмата „Сиенсис“ АД с над три пъти по-ниска цена - 1 940 000 лв. без ДДС.

Тя включва доставка на компютърна система, състояща се от двойно резервиран MDS сървър, 4 двойно резервирани OSS сървъра, 8 сървъра за работа с обща памет, запомнящи масиви на основата на твърди дискове и на SSD устройства, както и комуникационно оборудване за осъществяване на вътрешни и външни връзки на системата.

Целта на проекта за изграждане на съвременен Дейта център и суперкомпютърна система е България да утвърди лидерската си позиция в Югоизточна Европа в областта на високопроизводителните пресмятания.

Научно-изследователската инфраструктура ще се реализира на два етапа. Първо, изграждане на Дейта център с капацитет над 3 РВ, като в един петабайт (РВ) информация се съдържат 1024 терабайта и може да побере 500 млрд. страници стандартен текст или 745 милиона флопи диска. Предвидено е също така реализиране на първия етап от лаборатория за 3D-дигитализация и микроструктурен анализ с микронна резолюция.

Вторият етап е изграждане на следващо поколение високопроизводителна изчислителна система с висока енергийна ефективност и производителност над 1 PFOP/s (петафлоп). Вторият етап пък от изграждането на лаборатория за 3D-дигитализация включва оборудване за компютърна томография на динамични процеси със суб-микронна резолюция. 

Новата инфраструктура ще бъде интегрирана в европейските електронни инфраструктури, като по този начин се осигурява достъп до ресурси в EGI и PRACE – европейски междуправителствени организации за научни изследвания и усъвършенствани компютърни технологии.

Във връзка с изпълнението на този проект ИИКТ на 15 октомври обяви публично състезание за изграждане на непрекъснато ел. захранване за Център за данни (Data център), изграждане и въвеждане в експлоатация на система за управление на център за данни. През декември обаче процедурата с прогнозна стойност 388 000 лв. е прекратена заради установени съществени пропуски и нарушения при откриването й, пише Actualno.com.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?