71

България под блокада: Миньори и енергетици на протест ВИДЕО СНИМКИ

Служители в ТЕЦ-овете излязоха на протест и блокираха основни пътни артерии в страната. Те са недоволни, че правителството не е предвидило средства по така наречения План за справедлив преход, който финансира преминаването на топлоцентралите от въглища към друг вид гориво. Протестите са безсрочни до отлагането на плановете на правителството да приеме Териториалните планове в сегашния им вид.

Миньори и енергетици от "Мин индъстри" - Перник и Топлофикация Перник протестираха на пътен възел "Даскалово", като затвориха движението на изхода в посока Перник.

Енергетиците настояват за отлагане на точката за Териториалните планове за справедлив преход, която трябва да се гледа по време на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

Протестиращите твърдят, че за тях преходът не е справедлив и настояват да запазят работните си места.

Към протестните действия се присъединиха и миньори и енергетици от ТЕЦ-2, които блокираха Прохода на Републиката.  Образуваха се километрични опашки. Протестиращите казват, че ще останат тук, ако трябва в продължение на дни. Стигна се и до напрежение между протестиращи и шофьори.

"Териториалните планове се състояха на тъмно. Нямаше обществено обсъждане нито с нас, енергетиците и миньорите, нито с областни кметове или с представители на държавата и гражданските движения. Ако тези планове бъдат приети днес от МС, това означава че енергийната и въглищната промишленост в България ще бъдат унищожени", каза един от лидерите на протестиращите.

"Намаляването, периодично, през определен период от време в годините на мощностите от енергийните комплекси, както в Стара Загора, така и в Бобов дол и в Перник ще доведе до крайно ограничение на производството на електричество", добави той. 

Блокади има и на още няколко места в област Стара Загора - на автомагистрала "Тракия" край Стара Загора и в Гълъбово. 

В близост до ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово работниците блокираха международния път Русе - Свиленград, съобщи bTV.

"Не е приемливо за нас, за хората, които живеят и работят тук. Протестът съвпада с началото на предизборната кампания, но няма политически лозунги тук", коментира Янилин Павлов, директор на ТЕЦ "Брикел".

"Териториалният план се разпространи. Който не го е чел, добре е да го прочете и да си зададе въпрос това българи ли са го писали. Той е така написан, че загробва българската енергетика не само в Стара Загора, Перник и Бобов дол. Това е национален проблем, който ще доведе до краен дефицит", подчерта той.

Блокирана бе и магистрала "Тракия" при отбивката за Стара Загора. Протестиращите там скандираха "Оставка". 

Близо 12 километра е задръстването на автомагистрала "Тракия" в област Стара Загора, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов. Той посочи, че в двете посоки има опашки от автомобили от по шест километра. Причината е, че детелината на автомагистрала "Тракия" към Стара Загора и Хасково на 208 километър е блокирана от протестиращи миньори и енергетици.

В Русе служителите на "Топлофикация" излязоха с личните си автомобили на обиколка по пътя пред граничния пункт "Дунав мост" в знак на протест.

"Причината за протеста е несъгласие с подписването от министъра на икономиката териториалния план за справедлив преход, в който Русе отсъства. Ние не можем за толкова кратко време - до 2026 г., да преминем на друг вид гориво освен въглища. Общо 400 души работят в "Топлофикация Русе". Нашето искане е регион Русе да влезе в териториалния план и да участваме в написването на териториалните планове за справедлив преход", заяви пред БТА Севдалин Желев - изпълнителен директор на "Топлофикация Русе".

Енергетици и миньори затвориха автомагистрала "Струма". Протестиращи има на няколко места - в района на Дупница и пътен възел "Бинека", посока София, с.Дяково и Бобошево. На място има и полицейски служители.

От сутринта затваряме магистралата, но пропускаме автомобили, на всеки десет минути, защото хората пътуват за летище, за болница, обясни пред БТА лидерът на КНСБ в Дупница Тодорка Дамянова.

Според протестиращите териториалния план ще остави стотици хора от Бобов дол, Дупница и останалите общини в региона без препитание.

Протестиращите не са съгласни и с предложението за намаляване на мощностите на топлоелектрическата централа. Според тях няма друга възможност за устойчива заетост, което ще доведе до обезлюдяване на региона. Протестът е обявен като безсрочен и граждански.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
МАФИОТСКАТА СГЛОБКА

МАФИОТСКАТА СГЛОБКА

29.09.2023 | 14:08

За да ОТКРАДНЕ едни Европейски милиарди чрез свои фирми, СГЛОБКАТА е готова да затрие цели отрасли от икономиката! По същия начин се държаха и политиците ни, когато се договаряше затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ, както и субсидиите за Селското стопанство! Четири милиарда ще влязат в дълбоките джобове на партийните мафии, а хиляди семейства ще останат без препитание!

Отговори
7 1
Някой от народа

Някой от народа

29.09.2023 | 13:49

Браво, само така! Долу екологическата мафия! Спрат ли ТЕЦовете ни, БГ-то тъпо няма да има ток! Тогава ще се сетят еко пр оста ците, когато цената на електричеството ще скочи много и ще има режим на тока. Само простак може да разчита на "зелена енергия", зелен хайвер за тъ пи зелени кра туни! България да излезе от тъ пото споразумение за климата и да престане с тия глупости! Отдавна е доказано, че вариациите на климата зависят от периодите на слънчева активност и нямат нищо общо с СО2 и човешката дейност! Само че западните гадове искат да унищожат и последното което ни остана! См ърт на европенделгейзерите и ши бания им гейсъюз!

Отговори
7 1
Пенчо

Пенчо

29.09.2023 | 13:00

Не сме народ а мърша туй ще кажа и замълча.

Отговори
7 1
Дрон

Дрон

29.09.2023 | 11:49

Заради проклетата ни простотия , сме затънали в немотия до шия .

Отговори
10 2
БЕЗОБРАЗИЕ!

БЕЗОБРАЗИЕ!

29.09.2023 | 11:26

Каква блокада бе, събрали се 120 човека! Полицаите и журналистите повече от тях!

Отговори
13 9
unteeni

unteeni

29.09.2023 | 11:21

Това е по-добро от всяка виагра.. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами----- https://urlis.net/biocom

Отговори
0 5
отрядник по сергиите и тържищата

отрядник по сергиите и тържищата

29.09.2023 | 14:27

Айде! Събирай си сергията и дим да те няма! Това е вестник „Марица“! Не ти е „Четвъртък пазара“. Събирай си виагрите и отивай там.

Отговори
2 0
Пролетарий осъзнат

Пролетарий осъзнат

29.09.2023 | 11:14

Искат да не ги лишават от дима и прахоляка който явно им действа като наркотик, да работят при примитивни условия и да пълнят гуши. О Българио Българио

Отговори
21 10

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?