46

България обяви позицията си за Северна Македония ВИДЕО

Четири години след подписването на договора от 2017 г., Република Северна Македония не направи необходимото за неговото изпълнение и не дава гаранция за изпълнението на поетите ангажименти. Даването на съгласие от страна на България за започване на преговори за присъединяването на РСМ към ЕС не трябва да се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи. Това заяви президентът Румен Радев, след като Консултативният съвет за национална сигурност заседава близо 6 часа за политиката към Северна Македония на фона на блокираното от България начало на преговори за членство на съседната държава в ЕС.

"Преди 30 г. на 15 януари 1992 година България първа в света призна днешна РСМ като самостоятелна държава. България никога не отричала и не отрича правото на гражданите на Република Северна Македония да се самоопределят на базата на собственото си самосъзнание, както и да ползват совите езици според конституцията на своята държава. В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи в РСМ с изричното изписване в тяхната конституция", заяви президентът.

Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са български граждани и граждани на ЕС в последно време ескалира в открити публични атаки срещу тях, подчерта Радев. Тяхната защита е изрично посочена.

Участниците в КСНС се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес

От особено значение са проектите, осигуряващи транспорта, дигитална и енергийна свързаност с акцент върху Коридор 8.

По време на Консултативния съвет за национална сигурност са приети следните решения:

  • При провеждане на вътрешната политика на страната Министерски съвет да спазва националната позиция на България, като спазва изискванията от Договора през 2017 г, Рамковата позиция от 2019 г. и декларацията на 44-ото НС;
  • Даването на съгласие за началото на преговори за влизане на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с реални резултати, особено по отношение на македонските българи
  • Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на РСМ в ЕС.
  • Изпълнителната власт да изготви и обезпечи план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения
  • Изпълнителната власт да предложи на партньорите в РСМ създаването на съвместни работни групи по области в съответствие с Договора от 2017 г.

В заседанието на КСНС участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, по един представител на седемте парламентарни групи, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, министрите на вътрешните работи Бойко Рашков и на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова и председателите на Държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване" - Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

То се проведе броени дни преди подготвяното посещение на премиера Кирил Петков в Скопие на 18 януари, където ще се срещне с бъдещия премиер на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски. 

Петков обеща създаването на още четири работни групи към буксуващата в дейността си историческа комисия, както и самолетна връзка София - Скопие. 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Този договор е вече подписан

Този договор е вече подписан

11.01.2022 | 07:48

Време е родителите на непълнолетните побойници да плащат солена глоба, за да се спрат агресия и селфита.

Отговори
0 2
Пълно бездействие

Пълно бездействие

11.01.2022 | 07:46

Вместо да работат, правят нещо което вече е подписано от правителството на Борисов. Непрекъснато отвличат вниманието и замазват глада и огромната престъпност.

Отговори
2 0
Боли ме оная работа за северна Македония

Боли ме оная работа за северна Македония

10.01.2022 | 23:25

Кога ще получаваме заслужените европейски заплати и европейски пенсии. Примера е до нас Гърция господа управляващи

Отговори
16 4
Загубо на време

Загубо на време

10.01.2022 | 22:58

Абсолютно губене на време. Този договор е подписан още от Борисов. Просто македонците да го спазват. Почвайте да работите, умираме от глад.

Отговори
17 2
БАЙ ГЕОРГИ

БАЙ ГЕОРГИ

10.01.2022 | 22:47

ДОЖИВЯХ И ТОВА ПРЕДИ ДА СИ ИДА. НАЙ-ПОСЛЕ ЕДИННИ СРЕЩУ СЪРБО ЕНИЧАРИТЕ ОТ НАЙ-ИЗТРАДАЛАТА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ-МАКЕДОНИЯ.ОТ БИТОЛЯ СЪМ И ВЕЧЕ ЧУКНАХ 87.ЩОМ СМЕ ЕДИННИ ВЪЗРАЖДА СЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ. И МИСЛЕТЕ МУ, АКО НЯКОЙ ПРЕДАДЕ ЧЕТАТА

Отговори
20 1
Асан

Асан

10.01.2022 | 21:35

Кирето при най -малък намек за предателство, изразявано с бръщолевения за икономически изгоди и развитие, ще е по добре да не се връща България ,ще бъде жив одран и тези който го подкрепят в не далновидна политика ,политика която не стига по далеч от носовете им .

Отговори
22 3
Реалист

Реалист

10.01.2022 | 21:09

Браво!Можело да бъдем единни.

Отговори
30 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?