49

България е последна в ЕС по продължителност на живота

Психичните разстройства са фактори за смъртните случаи, както ракът и сърдечните заболявания

Туфан Найир, специалист по обществено здравеопазване от турския офис на Световната здравна организация (СЗО), обяснява, че очакваната продължителност на живота варира според страната поради различни фактори, включително структурата на здравните услуги, хранителните навици, условията на околната среда, стандарта на живот и качеството на въздуха

Настоящата продължителност на живота в света през 2023 г. е 73,16 години, което е увеличение от 0,24% спрямо 2022 г. (72,98 години). Същата тенденция за увеличение е стабилна за последните 5 години, но е по-слаба от предното десетилетие, по данни, базирани на последните оценки на Отдела за населението на ООН.

Хонг Конг е на първо място в света с 85,8 години средно очаквана продължителност на живота при раждане, с 88,7 години за жените и 83.0 години за мъжете. Следват го Макао, Япония, Швеция и Сингапур. 

Испания и Италия имат най-висока продължителност на живота в Европа.

България е последна от ЕС, едва на 117 позиция (от 201 държави) в света, с 72,8 години средно очаквана продължителност на живота при раждане. Като 76,4 години е тази стойност за жените и 69,5 години при мъжете.

Веднага пред нас са Либия, Украйна, Монголия и Венецуела, а след нас са Суринам, Самоа, Бутан, Сирия, Грузия, Ирак, Индия.

Очакваната продължителност на живота при раждане, се определя като средния брой години, които се очаква да живее едно новородено, предвид настоящите рискове от смъртност. 

На последното 201 място е Чад с 53,7 години средно очаквана продължителност на живота при раждане, с 55,4 години за жените и 52.0 години за мъжете. 

Тази демографска промяна променя пирамидите на населението, тъй като делът на възрастните хора се увеличава. С нарастването на продължителността на живота нарастват и здравните нужди на застаряващото население. Следователно здравните услуги се адаптират към тези променящи се изисквания.

Според СЗО средната продължителност на живота при съседите е както следва:

Гърция, 34 място с 82,00 (общо), 84,44 (жени), 79,58 (мъже)

Турция, 53 място, 78,68 (общо), 81,67 (жени), 75,62 (мъже)

Северна Македония, 88 място 75,26 (общо), 77,47 (жени), 73.10 (мъже)

Сърбия, 89 място, 75.21 (общо), 78.02 (жени), 72.30 (мъже)

Румъния, 91 място, 75.14 (общо), 78,60 (жени), 71,73 (мъже)

 

Найир отдава това увеличение на реформите в здравеопазването, подобрените условия на околната среда, по-големия достъп до качествени грижи и повишената здравна грамотност.

Остаряването в добро здраве гарантира, че хората водят висококачествен живот през годините след пенсиониране.

Освен това тя подчерта, че броят на незаразните заболявания се е увеличил, което се отразява негативно на остаряването с добро здраве. Те включват психични разстройства като тревожност и депресия като пето хронично състояние наред с рак, сърдечни заболявания, диабет и хронични респираторни заболявания. Рисковите фактори за тези заболявания също се разшириха, като замърсяването на въздуха се признава за важен фактор.

Незаразните хронични заболявания са отговорни за значителен процент от глобалните смъртни случаи, което представлява 74% от приблизително 55 милиона смъртни случая всяка година. 

 

 

В резултат на това тези състояния налагат дългосрочно или доживотно лечение. Съсредоточаването върху превантивните услуги и насърчаването на остаряването в добро здраве обаче може да намали тежестта върху системите на здравеопазване и да доведе до намаляване на разходите за лекарства, хирургия и лечение. 

Специалистът предполага, че рисковите фактори, като поддържане на здравословна диета, редовни упражнения, избягване на употребата на тютюн и алкохол, поддържане на добра хидратация и достатъчно сън, трябва да бъдат управлявани, за да се намалят случаите на тези заболявания.

В отговор на тези констатации Найир заключава, че във всяка страна трябва да бъде създадена здравна система, фокусирана върху пациента, което ще доведе до различни ползи за населението и доставчиците на здравни услуги.

За повече статистическа информация:  https://www.worldometers.info/demographics/life-expectancy/

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ония Гладачев да чете, дето как се  била вдигнала продължителността на

Ония Гладачев да чете, дето как се била вдигнала продължителността на

17.10.2023 | 15:46

живота в БГ, след като влезнахме в ЕС и всичко стана еко!

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?