1939

България чества 24 май - Ден на българската просвета и култура

На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

През 855 г. Кирил и Методий създали глаголицата във византийския манастир Полихрон в областта Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да популяризират християнството сред славяноезичните народи.

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици.

Денят на св. св. Кирил и Методий се отбелязва от Българската православна църква на 11 май по църковния литургичен календар. Има данни, че на този ден е отдавана почит на светите братя още от 12 век.

По установената вече традиция Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, на който също се отдава почит на двама братя, остава на 24 май.

 За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 г.

 Химнът на Деня на българската просвета и култура - „Върви, народе възродени“, е написан през 1892 година. Автор на текста е Стоян Михайловски, който го публикува за първи път в списание „Мисъл". През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него, пише dariknews.bg. Химнът включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика.

Братята Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството. През 1980 година са обявени от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Paula Fox

Paula Fox

24.05.2022 | 13:16

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 0
Георги v.

Георги v.

24.05.2022 | 07:29

Св. св. Кирил и Методий ще се обърнат в гроба, ако видят, че са на първа страница в "Марица" с Азис.

Отговори
1 0
БЪРЗИ, СМЕЛИ, СРЪЧНИ

БЪРЗИ, СМЕЛИ, СРЪЧНИ

24.05.2022 | 07:24

КОЛКО РАБОТЕЩИ ЧИТАЛИЩА ИМАТЕ ПО ПРОВИНЦИЯТА? НАПРАВЕТЕ ПРАЗНИК НА СТАНИ БОГАТ! ГЮБРЕТА БЪЛГАРСКИ! СТАНИ БОГАТ! :) ДА С Е Р А НА МАЙКА ВИ БЪЛГАРИЯ, В МУЦУНАТА ПУ МИЯ Р СКА!

Отговори
0 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?