1553

Българинът харесва демокрацията, но ако може и с Бащица

Странен човек понякога е българинът. Хем му харесва демокрацията, хем си иска малко така - един бащица с по-твърда ръка. Това показва проучване на "Отворено общество".

63% от пълнолетните български граждани са на мнение, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление за България. Доверието в демокрацията през 2023 година е с 11 пункта по-високо в сравнение с 2022 г., когато e било 52%, и почти с 1/3 повече в сравнение с 2018 г., когато в било 44%. Междувременно значително намалява и делът на онези, според които демокрацията не е най-добрата форма на държавно управление – през 2018 г. те са били 34%, а през 2023 г. - само 19%.

 Немалка част обаче декларират, че биха одобрили ограничаване на някои от демократичните права и свободи. 49% от анкетираните отговарят утвърдително, докато 41% не биха се съгласили с подобни ограничения. Почти половината от анкетираните - 49%, одобряват идеята “да има силен водач, който да не се занимава с парламент и избори”. По този показател страната ни се нарежда между Турция – 50%, и Мексико – 47%, които са сред най-високите нива на подкрепа на идеята за силен водач. 37% обаче са против. 

65% подкрепят идеята решенията да се вземат от експерти според тяхното виждане за доброто на страната, а не от правителството.

Внушителните 87% от българските граждани пък споделят идеята за “демократична система, при която управляващите се избират чрез честни избори”. Едва 8% я определят като “лоша идея”.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?