4020

Бъдете внимателни: Удря ни силна магнитна буря

Силна магнитна буря ни удря утре . Това предупреждава руската Лаборатория по слънчева астрономия на Института по слънчева физика. Чакат се смущенията в магнитосферата на нашата планета, които могат да бъдат причинени от слънчева материя, изхвърлена по време на експлозията, която се случила в неделния следобед.

„Това вече е третото най-високо изригване на Слънцето в рамките на 24 часа. Всички събития са свързани със завърналия се на Земята активен регион 3697, който при последното си преминаване покрай планетата предизвика най-голямото слънчево изригване на ниво X8.7 от 2017 г. насам и най-силната магнитна буря от 2005 г. насам", съобщиха руските учени.

Центърът на експлозията е много близо до линията Слънце-Земя и плазменият облак е насочен почти точно към планетата ни.

Слънчевата материя най-вероятно ще пристигне в орбитата на Земята на 4 юни, вторник, с предварителна сила на удар от G3 (силна буря)", пише източникът.

Общо три експлозии бяха регистрирани на Слънцето в неделя, но първите две едва ли ще засегнат нашата планета. Само за три дни завръщащият се регион на активност на повърхността на звездата предизвика пет мощни експлозии.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?