46

БАБХ: Изтекъл срок на годност е най-честото нарушение при храните

Храни с изтекъл срок на годност са най-честите нарушения, които констатират инспектори от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) при инспекции на училищни столове и бюфети. Освен по сигнал контролният орган извършва рутинни проверки в началото на всяка нова учебна година на всички обекти, регистрирани по Закона за храните, на територията на училищата, кухни майки в детски градини и ясли. В момента такива проверки вървят в цялата страна и ще продължат до средата на октомври.

Инспекторите проверяват произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение и дали се спазват изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите и правилното им етикетиране. При проверките се следи наличните храни да отговарят на изискванията на Наредба № 2 от 20 януари 2021 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

По време на инспекциите се следи и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата.

При установяване на несъответствие се предприемат действия съгласно действащото законодателство. При необходимост и по преценка на проверяващите се вземат проби за лабораторно изпитване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?