49

БАБХ готви нови дела срещу скандалната фирма на "Капитан Андреево"

В договора с "Евролаб" и взаимоотношенията през годините имаме "още безкрайно много аргументи, които предстои в близките дни да реализираме със съдебни актове", каза пред БНР председателят на Агенцията по храните професор Христо Даскалов.

Той допълни, че е "сигурен", че в съда ще бъде обжалвана и новата му заповед, с която отново на практика трябва да се спре товаренето и разтоварването на "Капитан Андреево" от страна на фирмата. На границата всичко е спокойно, категоричен е той.

"Всичко си е абсолютно нормално, нямаме задържане на камиони, няма недоволство от вносителите и износителите".

"Нямам никакви сигнали, че има някакво безредие отново или, че имаме някаква атака отново", посочи той.

Даскалов коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" и претенциите на асоциацията "Български пипер", които се заканват да съдят държавата заради претърпени загуби:

"Техните претенции всъщност са към фирмата. Те имат много богат опит с тази фирма и с нейните похвати и те са го написали официално до нас. Имаме такова писмо. Много хубаво е да се заслушаме в техните аргументи и, когато някой нас ни атакува, че си вършим работата, не е лошо да погледнем реалният бизнес как реагира. И от турска страна намираме много разбиране. Имаме официални сигнали, вече два, които сме ги получили, където те ни дават и основание за това, че и те са имали доста проблеми с тази фирма и с начина, по който те са оперирали на нашата граница".

Режим на достъп до границата ще "бъде много прецизиран" и ще бъде ограничен "само до тези, които имат действително какво да правят там".

За одита от страна на ЕК, Даскалов поясни, че предварителните доклади излизат не по-рано от 2 до 3 месеца след извършването на одита – тоест към края на септември, а финалният доклад – към края на годината.

Сайтът на Агенцията все още не е достъпен, но ще има "абсолютно нов сайт, модерен и максимално защитен от хакерски атаки". Пораженията по ветеринарната системата ВетИС (VetIS) са "минимални" и данните от нея се прехвърлят на облака на правителството.

Даскалов не отговори категорично дали ще се кандидатира за депутат.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?