71

Атанас Семов: Учебниците ни създават гастарбайтери, но не и граждани

През българските учебници по история и родинознание е минал башибозук, който ги е изчистил от всичко патриотично. Това разказа по бТВ в Деня на Ботев конституционният съдия Атанас Семов. 

„Най-големият ни враг, не би могъл да ги очисти повече от това. Не ме разбирайте неправилно – в тези учебници има и хубави неща, но драмата е в това, което го няма. Тези учебници от 1 до 12 клас могат да създават само гастарбайтери, но не и горди граждани“, подчерта Семов. 

Той припомни, че нация без памет се превръща в рая, а ние сме длъжни като народ с изключителни качества, да опазим националната си памет. 

„Това е нужно на нас за да ни има като народ, а не на героите. Цялата тази патриотична памет е изчезнала от българското училище. Това е пример пронизал училището от 1 до 11 клас!“, каза професорът.

Той даде един абсурден пример – цялата ни история е събрана в една година. По страниците й професор може да се обърка, а какво остава един ученик. 

Конституционният съдия прочете откъс от учебник, който описва турското робство.

„Драмата на българския народ /по време на робството/ била в това, че българите плащали високи данъци, не били равноправни с мюсюлманското население, тежка им била ангарията /безплатният труд/ и били в неравностойно положение – не можели да се обличат пъстро, да сторят големи къщи и църкви. Ето за това е обесен Левски и затова загива на Околчица Ботев! Онова, което трябва да го има, го няма, а другото е ненужно и без никакво патриотично послание!“, категоричен е проф. Атанас Семов.

Той разказа, че често му се обаждат учители, които разказват, че по семинари са инструктирани да не говорят за робството, за кланетата и еничарството за да не се насаждала омраза. 

„Тази тенденция върви от поне две десетилетия. Учителят не бива да разказва за драмата на българското минало, за да не се насажда омраза! Само дълбоко неразбиращ човек може да твърди, че насаждането на историческа памет, може да не е основа за преодоляване на омразата“, каза Семов.

В учебника по "Родинознание" за 1 клас пише, че той трябва да учи детето: към кого да се обърне в опасни ситуации, да знае основните хигиенни правила, разнообразна храна, растителни и животински храни. Никъде я няма думата "Родина".

„На фона на всичко това няма нито дума за Родината! Нито дума за Левски и Ботев. В четвърти клас чак учат за Левски като за обикновен „конекрадец“, простете изразът е мой, обесен край София“, смята проф. Атанас Семов.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Антипатриот

Антипатриот

03.06.2022 | 06:52

Грешка, да се поправя: не беше Митко Палаузов, а Павлик Морозов, който предаде родителите си. Митко Палаузов беше един друг “исторически” мит. При толкова много “история” нищо чудно човек да се обърка.

Отговори
0 0
Антипатриот

Антипатриот

03.06.2022 | 02:23

Патриот къща не храни. Гъzoлизец храни къщи, вили, яхти и 5 любовници. Ако не вярвате, питайте българските политици и милионери. В България всеки режим си е писал своя история в учебниците и създавал своите “герои-патриоти”. Явно професорът е учил от комунистически учебници, които бяха високо патриотични но примера на братския СССР и това му липсва. Спомнете си детето доносчик Митко Палаузов, който предаде родителите си на КГБ. Герой и половина! Историята е пластилин и всеки си я мачка както му отърва. Битият се е бит, е Баният - е БАН. За какво служи патриотизмът в 21 век, когато страната е членка на Европейския Съюз и НАТО? Кой може да докаже днес, че Ботев или Левски не са крали коне?? Пък и да се са крали, какви са последиците за нас? А пък между другото няма нищо лошо децата да се научат от малки на хигиена. Е, няма да са патриоти, но ще се мият по-често. Патриотизмът си отживя времето.

Отговори
0 0
Оххх

Оххх

02.06.2022 | 16:33

Българию,Родина Свята....

Отговори
1 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?