49

Асен Василев с финансови новини, посъветва българите в какво да инвестират

Необходимо е активиране на контролните механизми на държавата, защото са закърнели и не работят. Това каза пред "Дарик радио" вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Според него най-кризисният месец за България по отношение на инфлацията ще бъде март или април, но по думите му очаквано ниво от 5 до 6% не трябва да е особено притеснително. Василев даде "учебникарски" съвет на хората - когато инфлацията тръгва нагоре, мнозина се ориентират към дългосрочни активи, стойността на които се вдига - злато, недвижимости, криптовалути.

Според вицепремиера ниво на минималната заплата от 700 или 710 лв. през 2022 г. ще е разумно.

Попитан има ли ефект от намалената ставка на ДДС за някои услуги - 9% за ресторанти, книги, детски храни и памперси, Асен Василев отговори, че крайният потребител не е усетил намаление на цените, но има известно изсветляване на бизнеса, както и частично изсветляване на доходи, но то се дължи основно на отпусканите държавни помощи. Според финансовия министър да се прави социална политика през ДДС не е най-доброто решение.

Разумният дефицит в бюджета за 2022 г. според него между 3.5 и 4.5 млрд. лева, той ще бъде постигнат, а усилието на кабинета ще е да "бъде свит, доколкото може".

Няма промяна и в позицията му да не се намалява плоският данък от 10%. "Ако си събираме парите, те са достатъчни, без да генерираме свръхдефицити", каза Василев.

Един от лидерите на "Продължаваме промяната" отново заяви намерението си за редуциране на държавната администрация. Увеличението на заплатите на тези, които ще запазят работата си, ще се получи естествено, тъй като бюджетите няма да бъдат намалявани. На 5 декември Василев обяви 15% съкращения в държавната администрация още догодина в синхрон с договореното при преговорите за правителство. Изчисли, че това означава централната администрация да намалее с 30 хил. души.

Една от първите битки, които според финансовия министър е важно да спечели България през 2022 г., е да стабилизира и отвоюва енергетиката си обратно.

"Нашата енергетика е много закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които трябва да се решат в спешен порядък" посочи Асен Василев. Той допълни, че има спорни решения заради некомпетентност или недобросъвестност, които са вземани във времето и продължават да се вземат и този проблем трябва да бъде изчистен.

Асен Василев бе категоричен, че управляващата коалиция между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" е стабилна, като я сравни с квартетите, за които в класическата музика са написани най-много произведения, а в същото време нямат нужда от диригент.

"Това е достатъчно малко, за да е интересно и да дава гъвкавост на солистите и в същото време достатъчно голямо, за да е устойчиво и пълноценно", каза Василев.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
ЕЦБ

ЕЦБ

20.12.2021 | 09:22

Крипто валутите имат отрицателно въздействие върху обществото поради неблагоприятното въздействие на копането върху околната среда, престъпните дейности, свързани с крипто, както и липсата на регулаторни механизми за защита на инвеститорите. Сега, когато криптовалутите са постигнали толкова високи цени, те представляват значителни рискове за световната финансова система, според служителя на ЕЦБ. https://cryptodnes.bg/nyama-smisl-ot-kriptovalutite-spored-predstavitel-na-ecb

Отговори
1 2
Антон Петров

Антон Петров

20.12.2021 | 08:33

Не трябва да казва за инвестициите в криптовалути, а да конкретизира - Биткойн и Етериум, защото някой ще се наSHIBA-т в някое INU и после ще го обвиняват човечеца. По-добре да ги праща към плейлистата на Пламен Андонов - Започни ТУК и ако слагат пари да не слагат такива които ще им трябват близките месеци, а такива които могат да държат поне един беърмаркет 3-4 години. И най-важното да не продават на загуба- тогава ще са си виновни само те.

Отговори
3 1
Тиквоч

Тиквоч

20.12.2021 | 06:52

Общото е че не се дава истинска алтернатива ,а се предлагат само мутации на СТАТУКВОТО.Важното е да не се връща лентата на 30 годишните кражби и далавери .

Отговори
1 0
Хабиби

Хабиби

19.12.2021 | 18:37

Тези са в играта от доста години.Още недоразумението Плевненлиев ги назначаваше за служебни министри.А и избирането им беше захранвано от медийната бухалка на кръга "Капитал" .Така че проекта на бивши комсомолци и комунисти е прозрачен за нормалния избирател и за това говори избирателната му активност.

Отговори
5 1
Тиква

Тиква

19.12.2021 | 21:53

И какво общо има това с инфлацията, която даже в САЩ е 6,8 % ? сигурно щото там управлява кръгът Капитал. Тикви прости гербаджийски.

Отговори
1 2
Биби

Биби

19.12.2021 | 15:20

Престанете да давате негативни оценки за новите, още няма нищо. Чакайте ще се види какво става. Много се надяваме, ама нека мине малко време и то ще се види накъде ще тръгнат нещата.

Отговори
8 8
Вервайте МУ

Вервайте МУ

19.12.2021 | 14:15

„Ще бъде повече от жалко, ако летището стане поредната жертва на игрите на големите вълци, които да завъртят активите му през редица ясни и неясни сдружения, само и само някой да получи комисионата си…“, това бе написано в материала на Trafficnews.bg още през август 2017 година, когато се откроиха двата фаворита за аеропорта – консорциумът на „Тракия икономическа зона” и ПИМК, както и този на Хайнан груп и „Пловдив Еърпорт Инвест”. Въпреки че още тогава имаше съмнение около дружеството, представлявано от бившия министър Асен Василев, редица клакьори обещаваха невиждани инвестиции и чудеса на пловдивското летище.

Отговори
10 3
Защото е умен

Защото е умен

19.12.2021 | 14:10

„Той е измамник, но е много, много умен. Изключително умен. Инвестирахме 15-20 милиона евро, за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Аз бях глупав и наивен, и му повярвах. Той заедно с няколко програмисти взеха кода и заминаха за Китай и го продаде на китайското правителство, след като аз намерих тези клиенти. Софтуерът беше собственост на компанията, а той просто го взе и го продаде сам“, заяви Мортен Лунд пред bTV. Копирано от standartnews.com

Отговори
17 6
До Пловдив

До Пловдив

19.12.2021 | 13:29

Напълно подкрепям .Това е новата тройна коалиция от крадци и лъжци.А пък този е класика.Такива му бяха и обещанията за "китайската" концесията на летище Пловдив :)

Отговори
12 8
Тиква

Тиква

19.12.2021 | 21:55

понеже Боко Тиквата и Тотев за нищо не стават освен да крадат и си мислите, че и другите са като тях. И Киро и Асен Василев си имат бизнес, който да ги храни - какъв бизнес имат Боко Тиквата и Тотев ?

Отговори
1 0
мхм

мхм

19.12.2021 | 12:07

ХАХАХАХАХАХАХАХААХ... Тоя е м.алоумен. Точно сега в имоти не се инвестира, за златото е спорно. Ол.игофрени!

Отговори
13 5
хмх

хмх

19.12.2021 | 16:11

Кво ти пука ? Ти и без това нямаш кво да инвестираш.

Отговори
6 0
Пловдив

Пловдив

19.12.2021 | 10:24

За да си част от квартет трябва дълги години да си свирил, учил, работил с инструмента си до съваршенство. Това важи за всеки от колегите ти от квартета! При този нов "квартет " участниците са лаици - мераклии за изява без никакво умение. Нищо смислено няма да излезе от надъхан лаладжия, безпардонен чалгар, некомпетентен комсомолец и доказан лъжец и крадец.

Отговори
29 15
Тиква

Тиква

19.12.2021 | 21:56

нещо де, като дойде на власт твоята Тиква няма да има инфлация, ковида ще изчезне, а за вас помаците в магазина всичко ще е без пари.

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?