1939

Асен Василев разкри как да се избегнат последиците от инфлацията

"Не съм толкова разтревожен за инфлацията. В България инфлацията е основно внесена. Знаете, че левът е фиксиран към еврото и каквото се случи в еврозоната се случва и тук". Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в интервю за "Блумбърг", цитиран от 24chasa.bg.

Според него, за да се парират последиците от инфлацията, са нужни две неща. "Първо, ние очевидно трябва да успеем да овладеем цените на енергията чрез дългосрочни договори, промени в някои от производствените структури, промени в регулациите на енергийния сектор. Това ще намали осезаемо инфлацията в България. Другото, което можем да направим за инфлацията е чрез фискалната политика да гарантираме, че държавните разходи са по-скоро за инвестиции, отколкото за потребление, което и правим", коментира вицепремиерът.

Според Василев две са основните ползи от присъединяването към еврозоната, като едната е значителното намаляване на разходите за транзакции за българския бизнес, ще видим и спад в лихвените проценти по заемите. В същото време и доверието на инвеститорите значително ще се подобри.

Разговори с партньорите от ЕС относно датата на присъединяване на България са започнали през лятото, още докато Василев е министър в служебното правителство. "Определено има някои предизвикателства в замисъла на еврозоната, които не бих нарекъл грешки, но по време на гръцката криза видяхме, че те са преодолими", добави Василев.

"Ако разгледате представения нов бюджет, ще видите удвояване на капиталовите инвестиции. Това е силно подкрепящ растежа бюджет. Има значителни инвестиции в човешкия капитал, в здравеопазването и образованието. Основната идея на този бюджет е да се промени следваната от България траектория. В исторически план, растежът на България обикновено се равнява на средния за Европа плюс процент - процент и половина. Ние искаме чувствително да увеличим този растеж", каза още финансовият министър.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
https://www.youtube.com/watch?v=Yww0eLYk-V4

https://www.youtube.com/watch?v=Yww0eLYk-V4

27.01.2022 | 16:49

Да бе да

Отговори
1 1
https://www.youtube.com/watch?v=Yww0eLYk-V4

https://www.youtube.com/watch?v=Yww0eLYk-V4

27.01.2022 | 16:48

?????

Отговори
0 1
Кирчо

Кирчо

27.01.2022 | 15:53

Ще направим,ще анализираме и после ще направим,само меки приказки,а въпросът е Кога,кога и пак Кога???

Отговори
2 0
Сик

Сик

27.01.2022 | 11:53

Споко, бе. През април идва вашия Бойко и всеки гербаджия ще е с 1000 пенсия и поне 2 бона заплата. Тикви прости гербаджийски.

Отговори
3 3
Така ли е всъщност?

Така ли е всъщност?

27.01.2022 | 09:18

Пишещите тук замисляте ли се? Първи сме по смъртност от вируса, първи сме по бедност, първи сме по корупция - благодарение на ГЕРБ и великия "бат Бойко", и си искате пак от същото още 12г? Що за ма.лоумници?

Отговори
5 5
ДОК

ДОК

27.01.2022 | 05:27

По лош и от Дянков. Приемането на еврото е смъртна опасност за нашата идентичност и суверенитет. И унищожение на БНБ.

Отговори
6 10
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

27.01.2022 | 04:33

крадци

Отговори
7 3
Инфлация

Инфлация

26.01.2022 | 23:52

Каквото и да кажат нищо няма да се промени, всички след време ще се оправдават с цените на горивата и виросите, просто от първия ден е ясно че не само те а и други да бяха не могат да се оправят. Защо Европа която е за еталон не направи елементарна сметка, колко енергия се е изразходвала преди и сега, във времето на тази компютаризация това е въпрос на минути сигурно, и да се разбере че този свободен пазар води до спекула и затова цените на горивата и така са високи, през 2009 година не бе шили същото и какво разбрахме, нищо, а ма до кога ще ни ръководят такива хоро които не виждат по далеч от носа си или се правят на такива, иначе са добре образовани и ние сме ги избрали за да мълчат по всички въпроси свързани с нашият живот.

Отговори
5 5
Йово

Йово

26.01.2022 | 23:02

Защо се изсипа милиарди за пенсии и добавки, а останала част от населението какво да прави. От началото на правителство изхарчихте над 20 милиарда за пенсии и добавки! Все повече си мисля, че водите държавата към фалит!!!

Отговори
10 6
Ха-ха-ха ще избегнем инфлацията

Ха-ха-ха ще избегнем инфлацията

26.01.2022 | 22:55

С тези 6,1% увеличение на пенсиите от юли месец пенсионерите ще избегнем инфлацията на кукуво Лято е Стига с тези лъжи и измами

Отговори
13 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?