49

Асен Василев прогнозира кой продукт ще поскъпне най-много заради инфлацията

Най-големият инфлационен натиск в дългосрочна перспектива ще дойде по линия на металите. Това прогнозира вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред журналисти.

По думите му България има най-евтиния бензин на колонка, а цената на електроенергията е същата като 1 юли миналата година. Това според Василев го няма никъде в ЕС.

Цените на газа за битовите потребители имаше доста големи компенсации, за небитовите потребители на ток също. Най-големият инфлационен натиск идва по хранителната верига и продоволствието и там трябва да се насочат мерките, каза финансовият министър.

Вицепремиерът уточни, че кабинетът няма да иска промяна на плоския данък у нас и увери, че въпреки инфлацията, няма амбицията да се променя бюджетното салдо, поне на този етап.

По думите му, трябват още 1-2 седмици, за да може да се изготви подобен пакет, но някои неща трябва да се съобразят с общоевропейски регулации, като например акцизите на горивата - България е на минимално определения праг.

"Фискалният резерв до вчера беше на 8,2 милиарда, така че пари има. Имаше временен спад, когато изплатихме 2 милиарда и 700 млн. външна емисия дълг, който изплатихме. След това данъчните постъпления го напълниха", заяви Василев и подчерта, че критиките са напълно неоснователни.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Георги М

Георги М

19.04.2022 | 15:54

Едно е сигурно, че Кирчо и Кокорчо, готвят голяма удър с плана за възтановяване и Джемкоп с офшорни сметки. Това е видими от техните дейстивия. Бавиха плана до последно, заложиха 1.1милиарда за батерии, а седмица след това подписаха инвестиционен договор за батерии с Джемкорп. Имам чувтсвото, че умишлено се раздават пари за пенсии и социални, за да може народа да мълчи. Комунистите разфасоват различни учреждения и отново се мълчи, намалят ДДС на хляба и отново да затворят очите на хората. Горивото тръгна нагоре и всички се вдигнаха, защото ще стане 3 лв, а сега е 3.20 лв и никой нищо не казва. Преди три седмици трърдяха спекула, а сега какво или вече си нагласиха хонорарите и няма спекула. Странни неща се случват, но нищо от това което обещаха просто Киро и компания.

Отговори
5 1
А кога европейският стандарт на заплати и пенсии

А кога европейският стандарт на заплати и пенсии

19.04.2022 | 15:38

За цените не и аз но те отдавна са европейски а заплатите и пенсиите кога?

Отговори
6 0
Манго

Манго

19.04.2022 | 14:45

Кой ги докара тези треторазрядни чиновници

Отговори
10 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?