71

Асен Василев представя Бюджет 2022: Вижте за какво ще отидат парите ВИДЕО

Инвестициите в хора са най-важният способ, за да успеем да постигнем високи нива на доход и спокоен живот, заяви финансовият министър

13 милиона ще се инвестират в безплатни детски ясли от 1 април, 1100 лв е месечната издръжка на дете. 250 милиона се дават за доболнична помощ 

 

Значително нарастване на инвестициите в хора, защото това е икономическият растеж дългосрочно. В този проект е заложен  ръст на ББР от 4,8%, което е малко повече от тази година. Дефицитът без ковид мерките - 2,2%. Няма как да има растеж без да инвестираме в капиталовите структури в страната. Предвиждаме двойно увеличение на капиталовите инвестиции. Това обяви финансовият министър Асен Василев. 

Ето какви решения още са взети за Бюджет 2022: 

Има 178 милиона лева за капиталови инвестиции в болници, детски площадки, възстановяване на зали, опери, театри и т.н. 

Както казах, инвестициите в хора са най-важния способ, за да успеем да постигнем високи нива на доход и спокоен живот. Предвиждат се инвестиции в детското здравеопазване, допълнителни субсидии за болнични заведения и такива в отдалечени региони, които не могат да се издържат само на здравна каса. 

13 милиона ще се инвестират в безплатни детски ясли от 1 април, 1100 лв е месечната издръжка на дете. 250 милиона се дават за доболнична помощ. 

23 милиона се дават за финансиране на медицинско обслужване в здравните кабинети на училиша, ясли и детски градини. 

Учителските заплати се запазват на ниво 125% от средната работна заплата. Това са допълнително 315 милиона. 16 милиона се дават за подмомагане на храненето, за да имат нормални закуски децата. 70 милиона се дават за построяване и разширяване на детски градини, а 80 милиона се дават за безплатни детски градини, а за родителите, които нямат възможност да запишат децата си там, ще има компенсации. 

Ще се финансират спортните мероприятия, както са олимпиадите по математика и тези по култура. 5,5 млн лв за увеличение на стипендиите.

Отделят се 36 милиона за така нужните ремонти на галерии, театри и опери. 

Очаквайте подробности!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
abv

abv

22.01.2022 | 12:41

Това правителство ще увеличи учителските заплати. За него държавна администрация няма. Аз лично смятам, че експертите в държавната администрация като цяло са по компетентни от учителите и също заслужават увеличение на заплатите. Да не говорим че първите работят 9 месеца и половина, а вторите 11. Къде е справедливостта?

Отговори
0 0
Йоцо гледа

Йоцо гледа

22.01.2022 | 07:56

След като се появихте на бял свят, всичко се срина, защото: 1. Продадохте ни на американците, а те искат да ни вкарат в кавгата си с Русия. Накрая пак ще го отнесем заради други и заради предатели като вас. 2. Спекулата и картелите се изкачиха на невъзможни нива. Това беше така и при Пешо танкиста, и при Лукчо, и при Жан, и при Ореха, а сега и при вас. 3. Престъпността на ниски нива ескалира, а полицията я няма никаква. Вижте най-елементарното - никой не спазва ЗЗДП!!! Карат като малоумни, спират като араби в пустинята.....трагедия! 4. Вкарахте във властта бивши ченгета, крадци, мошеници, разпоретини и всякаква паплач!!! Вие ще ни докарате до Трета национална катастрофа!!! БОГ ДА ВИ СЪДИ!!! А АЗ ЛИЧНО ЩЕ ПОСЪВЕТВАМ ДЕЦАТА СИ ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ В БГ!!! И БЕЗ ТОВА НИЩО НЕ ИМ ДАДОХТЕ, А САМО ГИ ТОРМОЗИХТЕ!!!

Отговори
2 0
Сик

Сик

21.01.2022 | 17:34

На гербаджиите не трябва да се дава никакво увеличение на доходите. Да ходят да си търсят парите в магистралите.

Отговори
2 2
защо?!

защо?!

21.01.2022 | 15:04

"13 милиона ще се инвестират в безплатни детски ясли" - и защо в ясли, а не в безплатни детски градини?! Защото в последните ще са децата на българските истински работещи майки?! А също децата, които трябва да научат по-добре българския език, нещо което тъпанарите прости не смятат, че им е изгодно!

Отговори
5 1
Иван

Иван

21.01.2022 | 14:45

Г-н Василев няма ли по-умна жена от съпругата на Лорер та я назначихте на три длъжности. С 30 имота не сме чули да са направили дарение и Вие също.С какво е заслужила тази компенсация за служби.Стигнахте дъното!!Как може спортния министър да заяви че иска да работи с негови хора???

Отговори
6 2
Бюджет

Бюджет

21.01.2022 | 14:27

Ей мисирки, имате ли идея що е то бюджет а? Любовницата на Спеца показа ала-бализми. В бюджета има ЦИФРИ а не пожелания

Отговори
10 2
Десен

Десен

21.01.2022 | 13:23

https://faktor.bg/bg/articles/nov-na-promyanata-zhenata-na-lorer-vliza-v-nadzorniya-savet-na-nzok Продължава подмяната. Толкова са зле кадрово, че назначават жените си на държавни постове с големи заплати. После ще дойде ред на любовниците, братя, сестри, братовчеди. Ей това ни натресохте,!

Отговори
13 4
То е ясно за какво са парите

То е ясно за какво са парите

21.01.2022 | 12:42

ВАКСИНИ и Сертификати.

Отговори
5 5
Пловдив

Пловдив

21.01.2022 | 12:16

"Ще, ще, ще..." как не ви се обриват устите от толкова въздухарски и грозно популистки обещания! Никой не се е нахранил, стоплил, облякъл и отишъл на опера или театър с лъжите ви!

Отговори
14 6

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?