71

Асен Василев: "Лукойл" работи с 40% неруски петрол, могат да станат и 100 %

Мораторуимът върху цените на ток и парно за домакинствата няма да бъде продължаван, той е до 31 март

 

И в момента "Лукойл" работи с 40% неруски петрол, ако се наложи може да се вдигне до 100 на сто. Говорено е с компанията, така че оттам не очакваме проблеми, освен ако Босфорът не затвори за търговски кораби, но това вече наистина е драматична ситуация. Даже и тогава имаме между 90 и 120 дни без ограничаване на потреблението.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след заседанието на Министерския съвет, на което са се коментирали енергийните цени и сигурността на доставките, пише "24 часа".

Компенсациите за бизнеса и за небитовите потребители са разписани до 31 март. Новият състав на КЕВР разработва нов пазарен сегмент на енергийната борса между 12 и 13 месеца, където да бъде предоставяна електроенергия на стабилни и ниски цени. Ако регулаторът не успее да се справи в срок и има закъснение, ние сме в контакт с бизнеса и ще решим какво да се прави, поясни той.

По повод доставките на газ енергийният министър Александър Николов, а и вицепремиерът Василев, заявиха, че към момента няма падане на налягането в газовите тръби в България. И двамата уточниха, че се водят преговори за доставка на втечнен природен газ. Министър  Николов поясни, че цените му са по-високи и това би се отразило  на цената на "Булгаргаз" за българските потребители.

Мораторуимът върху цените на ток и парно за домакинствата няма да бъде продължаван, той е до 31 март. Регулаторът подготвя ново ценово решение, но Николов не очаква сериозно  увеличение на цените.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
АК 47

АК 47

09.03.2022 | 16:06

Не ни интересува откъде е петрола, а ти кажи защо има спекула с цените на всички стоки. За 85 дни управление трябваше да докажете, че ще има промяна като поне един/да не кажа десет/ крадец трябваше да бъдат с повдигнати обвинения. И запомнете ако можете, че като сте харвардци не сте по-умни от другите образовани хора.

Отговори
7 1
Грънча от ПОТната

Грънча от ПОТната

09.03.2022 | 15:54

Дайте ни хапчета и за моите ПОТни братчета!

Отговори
1 1
Кскви

Кскви

09.03.2022 | 15:50

Тва да не бучни клечка пий вино ей ся веднага инсталацията иска ремонт

Отговори
0 0
bam

bam

09.03.2022 | 15:32

Спирайте руския веднага! Щом може-покажете го!

Отговори
1 5

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?