1553

Армията ни създава войска от дронове

Обсъжда се създаването на нов род въоръжени сили, които ще оперират с различни по вид и предназначение дронове. Това събщи за "По света и у нас" команидрът на Сухопътните войски ген. Деян Дешков.

Как безпилотните летателни средства промениха философията на общовойсковия бой и как навлизат в пехотните подразделения, провери екип на БНТ, който се включи в двудневно тактическо учение с бойни стрелби на артилеристи от 61ва механизирана Стрямска бригада на полигона "Тюлбето" край Казанлък.

Самоходната артилерийска установка "Гвоздика" е най-маневреното средство на въоръжение в артилерийските формирования на Сухопътните войски. Снабдена е със 122-милиметрово оръдие и боекмоплект от 40 осколъчно-фугасни снаряда.

Масовото използване на дронове в украинския конфликт промени философията за водене на съвременния общовойскови бой. Ефективността на безпилотните летателни апарати за разузнаване, засичане на цели, координиране на огъня и използването им за директна атака на противника, се отчита от командването на Сухопътните ни войски и вече втора година опитът от войната се използва за обучение на нашите пехотни подразделения.

"С този дрон няма вече скрити цели и противници", каза младши сержант Дончев - оператор на дрон.

Освен масовото навлизане на дронове от хеликоптерен тип, в Сухопътните войски от години се използва безпилотната система "Рейвън", с много по-голям обсег на действие.

"Безпилотното разузнавателно средство дава възможност да се издигне на височина от 4 км и на разстояние от наземната станция до 10 км, да се свалят координатите на дадените обекти и цели и да се предадат в центъра за управление на огъня", обясни младши сержант Иванов.


Консултанти от американската армия активно подпомагат тактическата и огнева подготовка на пехотните ни подразделения. Фокусът отново са безпилотните апарати.

При слаба видимост, мъгла, силен вятър и обилен валеж, дроновете стават безполезни. Тук на помощ идват стари и изпитани разузнавателни системи, работещи чрез акустични или електромагнитни вълни.

"Радиолокационната станция може да сканира на 360 градуса на различни скорости. Горе-долу прави пълно обследване на 360 градуса за 1 минута. Може да покаже на цифровия дисплей до 600 движещи се цели едновременно, като автоматично проследява движението на всяка една цел", поясни младши сержант Иван Делчев.

"Възможностите на системата са разузнаване на стрелящи артилерийски системи - противникови - на дълбочина до 20 км и фронт 10-12 километра", каза капитан Васил Христов- командир на рота от батальон "ISTAR".

Най-важният елемент, който постоянно се тренира, е скоростта:

"За да може 15-тонните машини по-най бързия начин след получаване на координатите, в рамките на 2 минути да произведат изстрели и да се изнесат от огневата позиция", коментира капитан Стефан Стефанов - командир на самоходна артилерийска батарея.

В противен случай дроновете на противника ще засекат техните позиции и до 3 минути след това ще ги атакуват с артилерия или ударни дронове, а това безпокои командирите.

"Ние все пак сме уязвими, най-вече откъм безпилотни летателни апарати, както и високоточни оръжия, което може би поражда необходимостта от придобиване на системи за противовъздушна отбрана, с които да можем да бъдем цялостно защитени", каза подполковник Галин Георгиев - командир на 61 Самоходен артилерийски дивизион от 61-ва бригада.

Затова се обмисля създаване на нов род войски

"Съвременният общовойскови бой показа отново възможностите на артилерията, пехотата, инженерните формирования. Изобщо това, което го знаехме, че всичко е логистика в боя. Но се заражда нов род войски, свързани специално с дроновете и системите за противодействие на същите", каза генерал-майор Деян Дешков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
Някой

Някой

05.03.2024 | 09:29

Колко сме жалки ! Не ние, те ,де! Да уточня.

Отговори
2 1
Лальо

Лальо

05.03.2024 | 08:19

Сегашната армия направо да я закриват Ввс за какво е Тази семейна фирма бг армия подобие на армия

Отговори
6 1
ВънСатаНАТО

ВънСатаНАТО

05.03.2024 | 07:25

Тази тъпотия в болният мозък на изчадието Магарев ли се е зародила ?

Отговори
4 2
Виц

Виц

05.03.2024 | 02:16

В тоз НОВ род войски ген ерали ли ша турят, щот ний АРМИЯ нямаме отдав на с мъддрото съдейств ие на евроатлантиците от БСП, СДС, ДСБ, НДСВ, ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ! АШКОЛСУН АФЕРИМ МА ШАЛЛА ДОМУЗ и БОКО ЕФЕНДИТА!

Отговори
4 1
turturt

turturt

04.03.2024 | 22:49

Cъпрyгата кyпи капсyли, кoитo пpомeниxа нaшия ceкс и cпaсиxа бpака ни, eфeктът бeше пpосто бoмбa: жeлязнa еpeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, ярки оpгазми и отново се чyвcтвам млaд и жeна ми е дoвoлна. Cъжaлявaм сaмо, че не съм oпитвaл тeзи капcyли по-paно! Ceгa ги съвeтвaм на вcички, cъпpyгaтa ги кyпи тyк:---- https://use.my/man

Отговори
0 2
Те от 2

Те от 2

04.03.2024 | 22:35

Години водят такава война в Украйна,та чак сега ли открихте топлата вода с тези дронове???

Отговори
7 1
Правилно

Правилно

04.03.2024 | 20:44

Абсолютно правилно. След като целият свят гледа какво правят украинските дронове с руските армии в Украйна. Дрон за 1000 долара взривява танк за няколко милиона. Всеки ден се качват кадри от дронове с поредни украински удари по руска техника и жива сила. Ръководството на генщаба трябва да се обърнат към ВСУ да ни изпратят техни инструктори да споделят опита си.

Отговори
9 14
От до "Правилно"

От до "Правилно"

05.03.2024 | 08:30

Че то постоянно има видеа как "ланцети" търбушат западна техника в Украта. И са доста повече. Това, че ти не искаш да ги гледаш е друг въпрос. Както и да е, примерът с дроновете е ясен. Лошото е, че тук пак ще има завишени цени, големи комисионни и пак почти нищо.

Отговори
3 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?