Архангелова задушница е! Почитаме мъртвите, спазваме 9 най-строги забрани
- 07:15, 02.11.2024
- 07:25, 02.11.2024
- 5169
- 0
Три Задушници отбелязват православните християни - Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелова задушница.
Днес е Архангелова или още Мъжка задушница.
На 2 ноември е последната за годината голяма Задушница - Архангелова.
Характерно за нея е, че всяка година се отбелязва в съботата точно преди Архангеловден. Позната е още като Мъжка и Рaнгeлoвa зaдушницa.
Задушниците на едни от най-важни дни за православните християни. Тогава те не само почитат паметта на своите покойни близки хора, но и се отдават на размисъл за собствената си духовност и връзката с предците.
Задушницата е време за размисъл, смирение и молитва, когато семействата се събират около гробовете на своите близки, за да се помолят за душите им и да изпълнят ритуалите, които са дълбоко вкоренени в българската традиция и култура. Въпреки модерния начин на живот, този обичай остава жив и продължава да обединява хората в тяхната вяра и почит към миналото.
Три Задушници отбелязват православните християни - Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелова задушница.
Днес е Архангелова или още Мъжка задушница.
Тя се празнува в седмицата преди Архангеловден и е известна също така като Велика задушница. В миналото този ден е бил посветен на почитта към загиналите мъже в битките.
Освен традиционното почитане на починалите близки и роднини, на този ден се отдава почит и на ангелите, защото според християнството те играят важна роля в живота ни. Седем на брой, всеки човек има свой ангел, начело с Архангел Михаил, който се смята за техен водач. Михаил пази душите и ги защитава от злото. Затова на този ден се оказва почит на него и на останалите ангели, които са подпомогнали душите на нашите близки да извървят своя път.
Храни за подаване
Можете да приготвите или купите всякакви храни за подаване - няма стриктни изисквания какво трябва или не трябва да съдържат.
Християните се придържат към правилото, че всеки дава от това, което има. Единственото условие е в тях да има жито, питка и вино, тъй като житото символизира възкресението на Иисус Христов, а питата и виното – неговата плът и кръв.
От подавките се раздават на всички, дошли на гроба, а също и на други хора, дошли на гробищата, за да почетат близките си, дори и те да са непознати.
Когато раздавате от храната, трябва да кажете: "Вземете за Бог да прости" и да изброите име или имена. Когато вземате подавка, отговаряте само с: "Бог да прости!".
Когато на Задушница се ходи на гробища, не се поздравява с "Добър ден!" или със "Здравей!". Вместо поздрав се казва "Бог да прости!" и се отговаря с "Бог да прости!".
От подавките се носи и в църквата.
Обреди на Задушница
Изборът на обреди на Задушница не е случаен. Свещта символизира вярата в Иисус Христос, а пламъкът й е символ на безсмъртната душа на човека, която остава да живее и след кончината на тленното му тяло.
Тамянът е символ на молитвата към Бог и нейната чистота, а цветята представят добродетелите на мъртвия. От край време се знае, че каденето с тамян прогонва злото, затова се вярва, че колкото по-голям пушек излиза от кандилото, толкова по-далеч ще стоят злите сили.
Какво се прави
- Посещаваме църквата или гробовете на нашите починали близки.
- По стара традиция най-възрастната жена в семейството прелива червено вино над съответното място на гроба, където трябва да е главата на покойника.
- Освен традиционното раздаване на варено жито и обреден хляб, на някои места в България се раздава сол и брашно между близките/съседите. Причината за това е, че чрез тях се пречиства починалото лице от натрупаните му грехове.
- Подавките е добре да съдържат повече плодове и сладки изделия. В някои райони на страната добавят парче салам или кашкавал.
На някои места в България има традиция да се дава на кокошките от обредното жито (коливо). Така се смята, че няма да почине друг от семейството.
На обща трапеза се събира цялото семейство, за да почете паметта на починалите близки. Най-честият избор за брой ястия е седем, като в последните години се поставя и някоя любима гозба на починалия, за да си спомнят всички за него.
Обикновено се оставя и едно празно място на трапезата - за починалото лице
Какво не се прави
1. Подавките не трябва да се поставят на гроба на починалия. Те са предназначени за живите, които да си спомнят за него.
2. Не трябва да се извършва никаква домакинска работа от страна на жените.
3. В миналото се е смятало, че на този ден не трябва да се работи. Причината е, че той е посветен на почитането на паметта на нашите близки.
4. Не се организират празници и забавления.
5. Не се пие на алкохол.
6. Не се разказват негативни истории за покойните ни близки
7. Не се използват ругатни
8. Не можете да откажете да дадете милостиня, ако нуждаещите се от помощ я поискат.
9. Не се призовават духове, не се извършват гадания, защото злите сили ще се стоварят върху нас.
Молитва за мъртвите
На Архангелова Задушница задължително се казва молитва за мъртвите, която може да бъде повтаряна и във всеки друг ден от годината. Ето и текстът на най-разпространената.
"Боже на човеците и на духовете, Ти, който победи смъртта, победи сатаната и дари живот на света. Сам Ти, Боже наш, приеми душите на починалите Твои раби (имената) в светло, прохладно място, там де що няма ни болка, ни тъга, ни сълзи.
Прости им всяко съгрешение, волному и неволному, що са сторили с думи, дела или мисли и като премного благ и човеколюбив Отец ги приеми в Селенията си, тъй като няма човек на земята, който да не е съгрешил.
Само Ти, Боже, си без грях и вечна е правдата Ти и истинно словото Ти.
Защото Ти, Христе Боже наш, си и възкресението и животът на починалите Твои раби (имената на мъртвите) и на Теб отдаваме вечна слава с безначалния Твой Отец и пресвети благ и животворящ Твой Дух сега и завинаги и во веки веков, Амин!"
Рецепта за Рангелов хляб
Необходими продукти
За закваската:
2 с.л. брашно
3/4 кубче прясна мая
1 ч.л. захар
щипка сол
За тестото:
1 кг брашно
1/2 кофичка кисело мляко
4 яйца + 1 жълтък за намазване
1/4 кубче мая
125 г меко масло
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
За закваската маята се стрива със солта и захарта, добавя се брашното и топла вода, колкото да се получи гъстотата на боза. Оставя се да втаса 30 минути.
Яйцата и киселото мляко се разбиват, добавя се останалата 1/4 от маята, закваската и постепенно се прибавя пресятото брашно.
По време на месенето се слага на порции мекото масло. Тестото се поставя в намаслена купа, намазва се отгоре с още малко масло и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
След като втаса, от тестото се отделя малка част. От нея ще се направят едно малко топче и една плитка.
Плитката се извива като подкова и в средата й се слага малката топка. Тестото за хляба се поставя в намазнена и набрашнена дълбока тава. Украсява се и намазва с разбит жълтък. Оставя се на топло за повторно втасване.
Хлябът се изпича за около 40 минути на 200°.
Символиката на извитата като подкова плитка и малката питка в нея е оградата на двора със семейството и добитъка. Оградата нарочно се оставя отворена, за да може да влезе ангелът пазител и да предпази от болести и беди.