Арестуваният шеф е родопчанин, спасява куп ценни картини

Кой е Ангел Папалезов, арестуваният тази нощ шеф в МВР. Акцията разтресе държавата, като отвори явна война между Бойко Рашков и главния прокурор Гешев.

През 2018 година той организира изложба със спасени от МВР антики, пише "24 часа". Обвиненият като член на банда за трафик на антики и пране на пари шеф на сектора за борба срещу престъпления, свързани с културно-исторически ценности в Главна дирекция "Национална полиция", я прави в Националния археологически музей в София.

Тя бе открита на 6 ноември и включваше над 300 експоната, спасени от разследващите. Сред артефактите попадаха най-голямата известна досега колективна находка от медни брадви от втората половина на V хилядолетие пр. Хр., коринтски шлем от края на VI в. пр. Хр., колективна находка от златни накити и бронзови предмети от средата на II хил. пр. Хр. и икони от Тревненската школа. 

 Папалезов оглави сектора през 2010 година, след като предишният му началник Кирил Христосков се пенсионира. Малко след това Христосков започна работа във фондация "Тракия" на Васил Божков.

През годините Папалезов се бори активно за промяна в законодателството за фалшификаторите. За тях нямаше наказание. След поправка в Наказателния кодекс, инициирана от полицията, в момента се предвижда до 1 година затвор и до 20 хил. лв. глоба за авторите на ментета.

Сред по-известните успехи на полицая и оглавявания от него сектор е разкриването на кражбата на множество платна на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров-Ди Киро. Те бяха задигнати от къща в София на наследник на Майстора.

Само за няколко дни платната бяха възстановени на собственика Павел Антонов, а крадците Антон Антонов-Амет и Виктор Марев-Чоко заловени. Заедно с тях бяха хванати и тримата прекупвачи. Те бяха подведени под отговорност за вещно укривателство.

Сред другите му успехи е откриване на крадено платно на Иван Мърквичка. То е намерено да се продава на битака в София.

Полицаят е роден на 15 февруари 1977 г. в Златоград. Завършил е Академията на МВР през 2001 г. Работил е в секторите "Престъпления, свързани с МПС", "Престъпления срещу собствеността" и "Културно-исторически ценности" в СДВР, преди да оглави аналога му в Националната полиция. Негови познати го описват като изключително диалогичен, интелигентен и начетен.

Той трябваше да е комисията, която проверява за незаконно подслушване в ГДБОП и Вътрешна сигурност. Вътрешният министър Бойко Рашков обаче го изтеглил от нея на 31 май, само ден преди прокурори и следователи да влязат в кабинета и дома на Папалезов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Този

Този

03.06.2021 | 07:52

Няма ли кой да го оправи...

Отговори
1 0
Vlad

Vlad

02.06.2021 | 12:42

Този тероризираше невинни хоранегови хора тероризираха семейството ми. .

Отговори
2 0
Vlad

Vlad

02.06.2021 | 12:40

Този тероризираше чрез своите служители невинни хора.

Отговори
2 0
ХОТЕЛ ИМРЕРИАЛ ОБЩЕЖИТИЕ НА ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ...

ХОТЕЛ ИМРЕРИАЛ ОБЩЕЖИТИЕ НА ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ...

02.06.2021 | 10:41

ПРИВАТИЗАЦИЯ, КРЕПОСТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА В ПЛОВДИВ...

Отговори
4 3
Ники

Ники

02.06.2021 | 10:36

То и Кирил Христосков спаси много български ценности, които отидоха в ценната колекция на Божков, който балагоденства в Дубай и върти Бг на шиш.

Отговори
13 2

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?