71

Арести на протеста! АМ „Тракия“ остава блокирана от миньорите

Задържаха група, която се опита да блокира обходния път, който в момента поема трафика от магистралата край старозагорското село Ракитница  

 

Има арестувани на протеста на енергетиците и миньорите, които за пореден ден блокираха магистрала "Тракия".

Около 11 часа група от недоволни се опита да блокира обходния път, който в момента поема трафика от магистралата край старозагорското село Ракитница. Протестиращите не са се подчинили на полицейското разпореждане да освободят пътното платно, в резултат на което има задържани лица.

Това заяви пред БНР директорът на Областната дирекция на МВР - Стара Загора комисар Лазар Христов.

В момента движението там е възстановено и се регулира от полицията. Поради засиления трафик се образуват колони от автомобили, но пътят е проходим.

Автомагистрала "Тракия" и детелината край Стара Загора остава блокирана от Чирпан до Нова Загора, а също и пътя Хасково - Стара Загора.

Няма промяна в позицията на протестиращите. Те ще продължат да отстояват исканията си за ясни гаранции за работните си места и оттегляне и предоговаряне с Брюксел на Териториалните планове за справедлив преход. Ето как Бисер Бинев, председател на синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в мините, коментира приетата от парламента късно снощи Пътна карта за климатична неутралност на България, според която производството на ток от въглища в България ще продължи до края на 2038 година:

"Дори и в тази пътна карта с промените, които направиха и гласуваха снощи в Народното събрание - там е записано, че 2026 година разполагаеми въглищни мощности, след предоговаряне на решението на Народното събрание от 12 януари 2023 година. Това са едни много дълги процеси и пак се повтарям – пожелателно е. Защото дали Европейската комисия ще предоговори с нашата държава тези 40% никой не може да гарантира към днешна дата", каза Бинев.

На блокадата на магистрала "Тракия" с напредването на деня към протестиращите се присъединяват все повече техни колеги и други граждани, които подкрепят исканията.

"Крайно време е цяла България да разбере, че хората в страната избират парламент, който парламент да се грижи за техните интереси".

"За да я има България за децата ни, довела съм моето 10-годишно момченце. Той иска да види какво е протест - има ли такава неправда и той да знае какво да прави във времето".

"Шести пореден ден държим така фронта", казаха част от протестиращите.

Затворени са няколко ключови пътни артерии в Старозагорска област и водачите на автомобили трябва да избират обходните маршрути.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Крайно време беше

Крайно време беше

07.10.2023 | 18:57

Айде махайте ги тия от там. В тая държава има половин магистрала и 30 човека вече над седмица са я блокирали. И аз искам държавата да ми дава по 5 бона заплата и да ми е сигурно местенцето до пенсия. Да изляза и аз да затворя някой път?

Отговори
15 6
АГЕНТ

АГЕНТ

07.10.2023 | 18:49

Айде и полицията да си свърши работата ! Отворете магистралата ! Има си място за протести , не това е мястото ...

Отговори
9 5
Боко съм

Боко съм

07.10.2023 | 18:36

Ще им предам моя опит - по мое време ги млатихме под моя прозорец на Дондуков. Знам как се прави - споко - свидетели няма да имат - ще ги изкарат всички наркомани.

Отговори
4 4
ТИР

ТИР

07.10.2023 | 18:10

Нямали полиция, която да измете тази измет от магистралата. Почнаха катастрофи, заради натоварения трафик по обиколните пътища. Заради тази измет ще се изтрепят хората.

Отговори
25 8
Десен

Десен

07.10.2023 | 17:21

Пеперастите са организирани! Колко прозрачно.

Отговори
0 16
fdgfg

fdgfg

07.10.2023 | 16:55

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами....------ https://mub.me/medik

Отговори
0 4
Напред Български Народе

Напред Български Народе

07.10.2023 | 16:35

Братята мюсюлмани ги почнаха яко на чииииифутите във катуна им Исраел Време е и ние тука да ги подпукаме

Отговори
6 9
Пловдив

Пловдив

07.10.2023 | 16:05

Няма да ви мине номера , сега са малко хора . Спокойно ще дойдат още тогава какво ще правите като започнат ефективни стачни действия . Излъгахте хората , сега ги арестувате .

Отговори
9 23
Десен

Десен

07.10.2023 | 15:25

Гарантирано от ГЕРБ и ПП-ДБ. Като не може да ги излъжем, да ги набием. Б.оклуци!

Отговори
9 29
Олигофрен!

Олигофрен!

07.10.2023 | 15:37

Не можаха да ги "излъжат" с 4000 месечна заплата, 150000 накуп и гарантира дотирана от всички нас работа до 2038 г....не си десен а си ултралява болшевишка мъстия!

Отговори
29 6

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?