44

Андрей Новаков: Не е нормално камиони да чакат по 3 дни на границата между България и Румъния

ЕП одобри идеята един камион да бъде обработват средно за 60 секунди на вътрешните граници на ЕС. Това би трябвало да е първата задача на новия комисар по транспорта, заяви по bTV евродепутатът от ГЕРБ-СД Андрей Новаков.

Според него сега на границата има много институции, чието място не е там. На опашката има камиони вече проверени на влизане в ЕС.

"Намирам за ненормално един камион да чака 3 дни на границата - шофьорът да е без храна, вода тоалетна, а фирмата да губи 200 евро. Ако това се промени, милиарди ще останат в икономиката.

Когато пътувах с един тир, на запад от България даже искаха подкуп. Общо в Европа все по-малко хора искат да работят такава работа и професия", допълни Новаков.

Той коментира и новите правила за мигрантите в ЕС, според които процедурата за проверка ще е на самата граница.

5 дни ще се прави проверка и ако не докаже кой е откъде е защо идва в Европа - се връща обратно Ще има повече солидарност в ЕС при разпределяне на хората с права да останат.

Нелегални мигранти не може да влязат в ЕС, ако не докажат че бягат от война - връщат се обратно", обясни евродепутатът.

Според него всичко, което става с МВР и се говори за службите, се следи повече, отколкото българите си мислят.

"Всяка информация се изпраща в Брюксел до края на деня. За съжаление, всичко, градено с години, бе заметено за ден. Това би забавило приемането ни в Шенген по суша.

Липсата на политическа култура е премиер да говори, че дадени служби, които са на негово подчинение, се занимават с наркотици", заяви Андрей Новаков.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?